Hlavní obsah

Sparta - Hradec Králové 4:1Hradec dostal nařezáno a přišel o vedení v tabulce

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Pogorišnyj 1 : 0
20. Forman 2 : 0
25. Chlapík 3 : 0
31. Pilař 3 : 1
49. Forman 4 : 1
Záznam online reportáže

Hokejisté Sparty porazili ve 41. kole extraligy Hradec Králové 4:1 a sesadili hosty z čela tabulky. I díky dvěma gólům a asistenci Miroslava Formana porazili Pražané soupeře potřetí v sezoně, ve všech čtyřech vzájemných zápasech bodovali. Sparta vyhrála čtvrté z posledních pěti utkání.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Ton na střídačce Sparty během utkání Tipsport extraligy s Mountfieldem.

Článek
Fotogalerie

Pražané do utkání nastoupili výrazně oslabeni, oproti předešlému souboji s Českými Budějovicemi jim v sestavě chybělo sedm hráčů a na střídačce se museli obejít i bez trenérů Jandače a Hořavy. Mužstvo tak vedl sportovní ředitel Ton a asistent Hamara. Poprvé od zranění na konci září ale hrál obránce Němeček.

Úvod utkání moc atraktivního hokeje nepředvedl, Sparta byla mírně aktivnější, výraznější šance si ale nevytvářela. Bezbrankový stav se změnil v 10. minutě, kdy se domácí prosadili v oslabení. Za zády brankáře Kiviaha skončila nevydařená a nešťastně tečovaná střela ruského obránce Pogorišného, který je ve Spartě na zkoušku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Filip Chlapík ze Sparty Praha oslavuje gól v duelu s Mountfieldem HK.

Mountfield poté nevyužil ani druhou početní výhodu a 57 sekund před koncem první třetiny podruhé inkasoval, když aktivně hrající Buchtele připravil gól pro Formana. Ve 25. minutě poté vedení domácích navýšil v přesilovce nejproduktivnější hráč soutěže Chlapík, který si najel před finského gólmana a opakovanou střelou jej překonal.

Snížit poté mohl Smoleňák, z brejku ale Machovského nepřekonal. Ve 31. minutě se to ale již Východočechům podařilo, když se po dorážce vlastní střely prosadil Pilař. Hosté se snažili tlačit do útoku, Sparta se soustředila na pozornou obranu a čekala na šance. Ve 44. minutě byl blízko snížení Smoleňák, Machovský ale i podruhé hradeckého kapitána vychytal.

Místo snížení tak mohl domácí přiblížit k výhře Forman, který ve 49. minutě prostřelil Kiviaha a vrátil Spartě třígólový náskok a prakticky tak duel rozhodl. Hosté si tak připsali druhou porážku z posledních osmi zápasů a zároveň nenavázali na předešlé čtyři výhry z kluzišť soupeřů.

41. kolo hokejové extraligy:
HC Sparta Praha - Mountfield Hradec Králové 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 10. Pogorišnyj (M. Forman, Buchtele), 20. M. Forman (Buchtele), 25. Chlapík (E. Thorell, T. Pavelka), 49. M. Forman (Chlapík) - 31. Pilař (Lalancette, Kelly Klíma). Rozhodčí: Mrkva, Ondráček - Gerát, Hynek. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1000 (omezený počet).
Sparta: Machovský - Mikliš, Polášek, Pogorišnyj, T. Pavelka, M. Jandus, Němeček - M. Forman, Chlapík, Buchtele - Řepík, R. Horák, E. Thorell - Přibyl, D. Kaše, Prymula - Dvořáček, D. Vitouch, Konečný. Trenéři: Ton a Hamara.
Hradec Králové: Kiviaho - Blain, Nedomlel, Pinkas. Šalda, McCormack, Gaspar - Oksanen, Lev, Smoleňák - Jergl, Kevin Klíma, Perret - Kelly Klíma, Lalancette, Miškář - Pajer, Koukal, Pilař. Trenér: T. Martinec.

Reklama

Související témata: