Hlavní obsah

Rusko - Česko 5:2Druhá prohra. Čeští hokejisté znovu selhali v první třetině a obdrželi lekci z produktivity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Další nepovedená první třetina. I popáté v této sezoně prohráli čeští hokejoví reprezentanti úvodní periodu duelu a v této části zápasu mají alarmující skóre 1:11. V Moskvě proti domácímu Rusku ve druhém duelu Channel One Cupu prohrávali po první třetině 1:3. Letos už potřetí sáhl národní tým ke střídání gólmanů, duel se nepovedl Romanu Willovi, ale ani Šimon Hrubec k obratu nepomohl. Sborná zvítězila 5:2 a jestli Češi nechtějí skončit na turnaji poslední, musejí v neděli porazit Švédsko. Poslední zápas začíná už v 9:00.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Jakub Flek v obklíčení ruské mašiny...

Článek

Utkání se sbornou začalo pro národní tým hrozivě. Po Frolíkově zakázaném uvolnění vyhráli domácí buly v útočném pásmu přímo na Arsenije Gricjuka, který už po čtrnácti sekundách z první vypálil nad Willovu vyrážečku.

Český tým sice domácí hokejisty v první třetině přestřílel, ale nebezpeční a hlavně produktivní byli Rusové. Vovčenko si najel na přihrávku zpoza branky a zblízka nedal Willovi šanci – 0:2. Následně Šipačov z úhlu minul poloprázdnou branku a Galimov neproměnil samostatný únik, když mu kotouč sjel z hokejky. Ale to nemuselo Rusko vůbec mrzet.

Skvěle napadající domácí totiž v 15. minutě vedli už o tři branky. Kovář přišel o puk při přechodu do útočného pásma a Michail Grigorenko už rychlý brejk proměnil ranou nad Willův levý beton. Až v závěru první části Češi trochu zlepšili pohyb, na chvíli uzavřeli sbornou a snížit se podařilo dorážejícímu Janu Kovářovi. Národní tým se v první třetině prosadil poprvé v sezoně a korigoval hrůzné skóre z úvodních period na 1:11.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Brankář Šimon Hrubec v akci.

Aktivně vstoupili čeští reprezentanti i do začátku druhé části. Do kontaktu mohl hosty dostat z mezikruží pálící Sobotka, ale gólmana nepřekonal a Řepík z dorážky těsně minul branku. Poté sborná znovu zvýšila obrátky a začala český tým přehrávat. Šimon Hrubec, který po první třetině vystřídal nejistého Willa, musel vytěsnit tvrdou ránu Grigorenka z pravého kruhu.

Na konci prostřední třetiny už ale český gólman inkasoval, a to dokonce dvakrát během 105 sekund. Aktivní Grigorenko využil Šipačovovy přihrávky zpoza branky a zamířil nechytatelně k pravé tyčce. A ve 40. minutě zvýšil na 5:1 přesilovkovou tečí Artoň Anisimov.

Také Češi využili přesilovku, ve 48. minutě po Špačkově přihrávce propálil přesunujícího se brankáře Milan Gulaš. Stejně jako ve čtvrtek proti Finsku se tak prosadili pouze Kovář s Gulašem, členové první útočné formace. Další gól už totiž nepadl ani na jedné straně a Rusko si stejně jako na turnaji Karjala došlo pro klidné vítězství 5:2.

Hokejový turnaj Channel One Cup v Moskvě, součást Euro Hockey Tour:
Rusko - ČR 5:2 (3:1, 2:0, 0:1)
Branky: 1. Gricjuk, 8. Vovčenko (Korškov, Anisimov), 15. M. Grigorenko (Gusev, Šipačov), 38. M. Grigorenko (Gusev, Šipačov), 40. Anisimov (Jelesin, A. Marčenko) - 19. Jan Kovář (Frolík, Klok), 48. Gulaš (M. Špaček, J. Jeřábek). Rozhodčí: Romasko (Rus.), Sidorenko (Běl.) - Goljak, Šišlo (oba Rus.). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:1. Diváci: 8445.
Rusko: Biljalov (41. Samonov) - Jelesin, Jakovlev, Nikišin, Čisťakov, Minulin, A. Marčenko, Tělegin - Gricjuk, Kadějkin, Kameněv - M. Grigorenko, Šipačov, Gusev - Korškov, Anisimov, Vovčenko - V. A. Tkačov, I. Morozov, Galimov - Kajumov. Trenéři: Alexej Žamnov, Alexej Kudašov, Sergej Fjodorov a Sergej Gončar.
ČR: Will (21. Hrubec) - J. Jeřábek, Šulák, Ščotka, D. Musil, Krejčík, Klok, Pyrochta - Gulaš, Jan Kovář, Frolík - Řepík, M. Špaček, Sobotka - Hyka, L. Sedlák, A. Nestrašil - Blümel, Jašek, Flek - A. Musil. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.
Tabulka Channel One Cup:
1.Rusko3300010:59
2.Finsko211007:35
3.Kanada310027:93
4.ČR200114:81
5.Švédsko200021:40
Tabulka Euro Hockey Tour:
1.Švédsko4300111:59
2.Rusko5300213:119
2.Finsko4210111:78
4.ČR500149:211
Dokážou čeští hokejisté porazit Rusko?
Ano
6,4 %
Ne
93,6 %
Celkem hlasovalo 4056 čtenářů.

Reklama