Hlavní obsah

Česko - Finsko 2:3 SNHokejisté se štěstím zachránili bod, v nájezdech ale zkušení střelci selhali

Aktualizováno

Ani čtvrté mezistátní utkání v sezoně nepřineslo českým hokejistům vítězství. Na ledě pražské O2 areny proti Finsku vyrovnali 11 sekund před koncem při power play na 2:2, ale v nájezdech urvali výhru do tabulky Channel 1 Cupu pro sebe hosté.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Finska oslavují první gól proti Česku.

Článek
Fotogalerie

České mužstvo se od začátku snažilo hrát aktivně, ale moc se neudrželo na kotouči. I když mělo v prvním dějství daleko víc střel než soupeř (11:4), žádné vážnější nebezpečí z nich nehrozilo. Naopak Finům se v 10. minutě vyplatilo důsledně napadat, zmocnili se puku už v obranném pásmu domácích a skórovali díky bleskové spolupráci útoku z Ufy. Střelcem se stal Manninen, jenž po Granlundově přihrávce zblízka poslal puk mezi Hrubcovy betony.

Vyrážečka českého brankáře vzápětí zastavila velkou šanci Nenonena. Na konci první třetiny domácí hráli i přesilovku pěti proti třem, kterou ale využít nedokázali, byť se Kovář, Frolík a Gulaš snažili o zakončení. Chyběla mu ale přesnost, rychlost i větší nápaditost.

Výborně bruslící Finové dokázali přece jen víc hrát s pukem a byli defenzívně ukáznění. Když už se reprezentanti přece jen dostali za strojově přesnou obranu Suomi, pak Flek sám na brankovišti promáchl a Nestrašilovu střelu zastavil Säteriho beton.

Na druhé straně Hrubec zachránil Česko od pohromy opakovaně při šancích Hartikainena. Postupně ale bylo Finsko až moc pasivní a potrestal je kapitán Kovář, jenž při svém 140. mezistátním utkání vstřelil už 34. gól v českém dresu.

Šanci na rychlý obrat měl Gulaš, ovšem nezvládl bekhendový blafák. Nicméně herní projev národního týmu se během druhé třetiny dost vylepšil. Když nerozhodný stav 1:1 přetrval téměř do poloviny třetího dějství, nastal boj o vítězný gól.

Blíž k němu byli Finové a vypadalo to, že se dočkali ve 48. minutě Hrubec po střele Kemppainena puk vyrazil jen před sebe a do sítě mu ho doklepl debutující lídr kanadského bodování finské ligy Levtchi. Moc českých šancí na další vyrovnání nepřicházelo, Finové hráli soustředěně z obrany, ale nakonec se na stranu domácích přiklonilo štěstí.

Necelou minutu před koncem sáhli Češi k power play a zbývalo ze základní hrací doby už jen jedenáct vteřin, když se Gulašovo střílené nahození od hokejky bránícího Manninena odrazilo do horního růžku Säteriho svatyně. Finskému brankáři clonící Krejčí se kotouče už nedotkl.

Prodloužení nabízelo šance na obou stranách, ale gólmani kralovali. Reprezentantům nepomohlo k rozhodnutí ani 62 sekund přesilovky, i když dobře vypálili Krejčí či Gulaš.

Při nájezdech neuspěl žádný z pěti českých exekutorů. Krejčí jel hodně pomalu, ale Säteriho nepřelstil. Hyka pálil jen do lapačky finského brankáře. Gulašovy kličky také k ničemu nevedly, stejně jako Kovářův blafák. Neuspěl nakonec ani Sedlák, přesto vyhlášený nejlepším hráčem. Autorem rozdílové branky tak byl Fin Tiivola, jenž Hrubcovi nejprve zakončení jen naznačil, pak střelou našel mezírku mezi betony.

Hned po utkání reprezentace odletí do Moskvy, kde v sobotu nastoupí ve 13:30 proti domácímu Rusku a v neděli proti Švédsku (9:00).

Hokejový turnaj Channel One Cup, součást Euro Hockey Tour (Praha):
ČR - Finsko 2:3 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 33. Jan Kovář (Gulaš), 60. Gulaš (Jan Kovář) - 10. S. Manninen (Markus Granlund, Pokka), 48. Levtchi (Kemppainen), rozhodující sam. nájezd Tiivola. Rozhodčí: Jeřábek, Šindel - Lhotský, J. Svoboda (všichni ČR). Vyloučení: 2:4. Bez využití. Diváci: 1000 (omezený počet).
ČR: Hrubec - Šulák, J. Jeřábek, Zámorský, Ščotka, Klok, Krejčík, D. Musil - Gulaš, Jan Kovář, Frolík - Řepík, Krejčí, Sobotka - Hyka, L. Sedlák, A. Nestrašil - Blümel, A. Musil, Flek - od 21. navíc Jašek. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.
Finsko: Säteri - Kaski, Pokka, Kemiläinen, P. Seppälä, Hietanen, Pelli, J. Honka, M. Seppälä - Hartikainen, S. Manninen, Markus Granlund - J. Karjalainen, Kemppainen, Levtchi - M. Nurmi, Pärssinen, Nenonen - Joonas Nättinen, Tiivola, Salomäki. Trenéři: Jukka Jalonen, Mikko Manner a Ari-Pekka Selin.
Tabulka Euro Hockey Tour:
1.Švédsko4300111:59
2.Finsko4210111:78
3.Rusko420028:96
4.ČR400137:161

Reklama

Související témata: