Hlavní obsah

Ostrava - Budějovice 4:1Raketový start Baníku vynesl ostravskému celku tři body

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Klíma 1 : 0
7. Fleišman 2 : 0
28. Buchta 3 : 0
85. Škoda 3 : 1
87. Kuzmanovič 4 : 1
Záznam online reportáže

Fotbalisté Baníku Ostrava vyhráli v nedělním utkání 17. kola nejvyšší soutěže nad Dynamem České Budějovice 4:1. Baník vedl už po sedmi minutách 2:0, když pak ve druhé půli hosté snížili na 1:3, Kuzmanovič hned pojistil náskok ostravského celku na konečných 4:1.

Foto: Sznapka Petr, ČTK

Zleva Lukáš Budínský z Ostravy, Patrik Čavoš z Českých Budějovic.

Článek
Fotogalerie

Baník vstoupil do zápasu s obrovskou chutí a v úvodní desetiminutovce prakticky rozhodl. Rychlé a přímočaré akce se valily na branku Dynama od prvního výkopu a už ve druhé minutě přinesly radost i tisícovce povolených diváků v hledišti. Po pravé straně pronikl do vápna Tetour a jeho přihrávku do druhé vlny suverénně uklidil do sítě Klíma. Byl to pro něj čtvrtý gól za poslední čtyři zápasy.

Domácí na ploše zcela kralovali a hosté nestíhali bořit jejich rychlé kombinace. Po faulu na agilního Ndefeho Baník zahrával přímý volný kop téměř z nulového úhlu, ale Fleišman ho v sedmé minutě šikovně zakroutil na bližší tyč a zvýšil.

Foto: Sznapka Petr, ČTK

Zleva sportovní ředitel FCB Alois Grussmann a Roman Potočný z Ostravy, který dostal dres k 200. startu v nejvyšší soutěži.

Ostrava neslevovala z vysokého tempa a Klímovi po další přihrávce za obranu chyběl kousek ke třetímu gólu. Ideálně nabito dostal ve 25. minutě od De Azaveda i Lischka, ale z voleje těsně minul.

Prosadil se až v 27. minutě Buchta, kterého dalším pasem za defenzivní linii soupeře uvolnil Kaloč. Domácí hráč chladnokrevně přeloboval Vorla. Po brejku s Almásim měl v 33. minutě čtvrtý gól Baníku na noze De Azevedo, ale těžší skákavou přihrávku z voleje poslal vedle tyče.

Dynamo ještě před poločasem dvakrát vystřídalo, o přestávce pak trenér Jihočechů Horejš provedl další dvě změny. Zápas ale pokračoval ve stejných kolejích a ve 48. minutě Almásiho hlavičku vyškrábl Vorel.

Až po změnách v sestavě převaha Baníku zeslábla a v poslední půlhodině se do šancí dostával i soupeř. Tu dosud největší měl Vais, ale Budinského nepřekonal. Ostravský brankář vytlačil i umístěný pokus Mršiče. Výborně hrající Klíma se pak pokoušel zaskočit Vorla pokusem téměř od půlicí čáry, ale vcelku dobře mířený míč hostující gólman chytil.

Nakonec se Dynamo za zvýšenou aktivitu dočkalo alespoň snížení, když v 85. minutě hlavičkou pokořil Budinského střídající Škoda. Ve snaze dostat se na kontakt Jihočeši otevřeli hru a okamžitě je z brejku potrestal další střídající hráč Kuzmanovič.

17. kolo první fotbalové ligy:
Baník Ostrava - Dynamo České Budějovice 4:1 (3:0)
Branky: 2. Klíma, 7. Fleišman, 27. Buchta, 87. Kuzmanovič - 85. Škoda. Rozhodčí: Batík - Horák, Pochylý - Zelinka (video). ŽK: Klíma - Bassey, Králik, Vais, Van Buren. Diváci: 1000 (omezený počet).
Ostrava: Budinský - Ndefe, Svozil, Lischka, Fleišman - De Azevedo (82. Potočný), Kaloč, Klíma, Tetour (69. Budínský), Buchta (61. Sor) - Almási (61. Kuzmanovič). Trenér: Galásek.
České Budějovice: Vorel - Čolič, Havel, Králik, Skovajsa (40. Sladký) - Valenta, Hellebrand (46. Vais) - Van Buren, Mihálik (46. Čavoš), Tolno (40. Mršič) - Bassey (71. Škoda). Trenér: Horejš.

Reklama

Související témata: