Hlavní obsah

Rusko - Finsko 0:3Finové vstoupili do Karjaly vítězně, rozhodli v přesilovkách

Hokejisté Finska vstoupili do turnaje Karjala vítězstvím nad Ruskem 3:0. Domácí vstřelili všechny branky v přesilových hrách, gól a dvě asistence si připsal útočník Miro Aaltonen. Čisté konto udržel Juho Olkinuora, stačilo mu 17 zákroků. Finové budou v sobotu druhým soupeřem českých hráčů na první akci seriálu Euro Hockey Tour.

Foto: Markku Ulander, ČTK/AP

Fin Iiro Pakarinen před ruským brankářem Dmitrijem Šugajevem, vpravo Nikita Novikov.

Článek

Sborná nastoupila v Helsinkách stejně jako před rokem s výběrem mladých hráčů pod vedení trenéra dvacítky Olega Brataše. Útočník Petrohradu Matvej Mičkov se v 16 letech a 11 měsících stal historicky nejmladším hráčem v ruské reprezentaci, překonal i Vladislava Treťjaka a Alexandra Ovečkina, kteří debutovali až jako sedmnáctiletí.

Domácí byli od úvodu aktivnější, gólově se však prosadili až ve druhé třetině. Nejprve trefil ve 27. minutě Nikišin střelou od modré čáry horní tyč, poté ale hráli Finové přesilovou hru a Pesonen otevřel skóre.

Foto: Markku Ulander, ČTK/AP

Finský brankář Jussi Olkinuora udržel v utkání EHT v Helsinkách proti Rusku čisté konto.

O tři minuty později byli současně vyloučeni Tělegin s Vovčenkem a domácí výhodu pět na tři sehráli ukázkově. Brankáře Šugajev prostřelil Aaltonen. I potřetí využili Seveřané ke skórování vyloučení soupeře, tentokrát potrestali pětiminutový faul Zinčenka. V závěru ještě trefil Ruohomaa tyč. Rusové, kteří před rokem Karjalu vyhráli, se gólově neprosadili.

Hokejový turnaj Karjala, součást Euro Hockey Tour:
Rusko - Finsko 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 28. Pesonen (Aaltonen, Vatanen), 32. Aaltonen (Vatanen), 48. Filppula (Aaltonen, Pakarinen). Rozhodčí: Kaukokari, Heikkinen (oba Fin.). Vyloučení: 6:3, navíc Zinčenko (Rus.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:3. Diváci: 8179.
Rusko: Šugajev - Tělegin, Nikišin, Jelesin, Muchamadullin, Novikov, Čisťakov, Koromyslov - Raševskij, Voronkov, Vovčenko - Abramov, Galimov, Těrtyšnyj - Chusnutdinov, Guslistov, Čibrikov - Mičkov, Zinčenko, Čechovič - Svečkov. Trenér: Oleg Brataš.
Finsko: Olkinuora - Ohtamaa, Lehtonen, Vatanen, Lindbohm, Koivisto, Sund, Saarijärvi, Vittasmäki - Pakarinen, Filppula, Innala - Rajala, Ruohomaa, Pesonen - Ojamäki, Aaltonen, Savinainen - Anttila, Björninen, Mäenalanen - Petman. Trenér: Jukka Jalonen.

Reklama

Související témata: