Hlavní obsah

Slavia - Union 3:1Závěrečná slávistická smršť oslabený Union nakonec smetla

MinutaMin. Tým Hráč Akce
18. Bah 1 : 0
70. Behrens 1 : 1
84. Kuchta 2 : 1
88. Schranz 3 : 1
Záznam online reportáže

Zdeněk PavlisSport.cz

Na momentálně osmém, a v bundeslize v prvních čtyřech kolech zatím neporaženém Unionu Berlín si fotbalová Slavia spravila chuť při vstupu do základní skupiny nově zrozené Konferenční ligy. Po kvalifikačních nezdarech s budapešťským Ferencvárosem a varšavskou Legií zvítězila nad německým protivníkem hrajícím od 40. minuty v Edenu jen v deseti díky závěrečné smršti 3:1, a ve skupině E je tak na tom v konkurenci Feyenoordu Rotterdam, Maccabi Haifa a Unionu po prvním kole nejlépe.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva Jan Kuchta a Ivan Schranz ze Slavie se radují z gólu.

Článek
Fotogalerie

Osmnáct minut stačilo, aby slávisté vyvedli kouče Unionu Fischera z omylu, že na evropské scéně šance prostě proměňovat nedokážou. Dánský legionář Bah předvedl jak jemu, tak i gólmanovi Luthemu, že to až tak docela pravda není.

Přitom nešlo ani o pořádnou šanci, ale o míč, který se k slávistickému obránci odrazil po rohovém kopu, on ho za hranicí šestnáctky z voleje napálil a ten třemi odrazy po mokrém trávníku překvapil pozdě reagujícího brankáře hostů.

Pochopitelně že tahle trefa bundesligový celek vyprovokovala. K faulům a kartám, ale i otevřenějšímu pojetí. Hned v úvodu sice pohrozil pokusy Nigerijce Awoniyie a Kruseho, pak se ale hosté nejspíš domnívali, že postačí bránit, kontrolovat vývoj zápasu a čekat na příležitost.

Bah ovšem tuto partituru naboural, takže Union byl nucen taktiku pozměnit. Ovšem jen do momentu, kdy stoper Jaeckel poslal pět minut před přestávkou unikajícího Lingra k zemi. Jednu žlutou už na kontě měl, takže dostal druhou a červenou navrch. Opakovala se tak situace z loňského zápasu Evropské ligy s Leverkusenem, který v Edenu rovněž dohrával jen v deseti.

Hosté vyrovnali i v oslabení

Zásah do plánů a představ Unionu to byl samozřejmě citelný, i v deseti ovšem sázel bundesligový protivník nejen na bránění, ale každou možnost využíval k nebezpečným výpadům. Hlavně rychlý a urostlý Awoniyi byl hodně nepříjemný.

V 57. minutě se mu dokonce povedlo vyrovnat, jeho branka však pro předchozí ofsajd neplatila, trefa Behrense o třináct minut později už ovšem ano. Slávističtí stopeři ho neuhlídali, takže Mandous neměl nárok.

Foto: David W Cerny, Reuters

Fotbalisté Unionu Berlín se radují z branky

Pražané však nakonec oslabeného soupeře v posledních minutách přece jen smetli. Nejdřív Kuchta pohodlně skóroval po předchozí dalekonosné a jen zblokované střele Stanciua, zkázu hostů pak dovršil Schranz bombou, kterou gólman Luthe neudržel v rukavicích.

Oslabený Union tak nakonec dopadl stejně, jako před rokem v Evropské lize Leverkusen. V deseti také prohrál, dokonce o gól vyšším rozdílem.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Jan Kuchta ze Slavie se raduje z gólu.

Utkání 1. kola skupiny E fotbalové Evropské konferenční ligy:
Slavia Praha - Union Berlín 3:1 (1:0)
Branky: 18. Bah, 84. Kuchta, 88. Schranz - 70. Behrens. Rozhodčí: Verissimo - Teixeira, Almeida (všichni Portug.). ŽK: Ekpai, Traoré, Stanciu - Jaeckel, Awoniyi. ČK: 40. Jaeckel (Union). Diváci: 15.286.
Slavia: Mandous - Bah, Ousou, Kačaraba (53. Takács), Oscar - Traoré (82. Krmenčík) - Ekpai, Lingr (69. Stanciu), Ševčík, Masopust (69. Schranz) - Tecl (53. Kuchta). Trenér: Trpišovský.
Union: Luthe - Friedrich, Knoche, Jaeckel - Trimmel (58. Becker), Öztunali, Khedira (59. Prömel), Haraguči, Puchacz (76. Ryerson) - Kruse (58. Voglsammer), Awoniyi (59. Behrens). Trenér: Fischer.

Reklama

Související témata: