Hlavní obsah

Sparta - Monako 0:2Zlatý poklad mizí v dáli, kvůli fanouškům navíc na Letné hrozilo ukončení zápasu

Aktualizováno

Rapid před týdnem vyřadili, teď nejspíš narazili na svůj strop. Fotbalisté Sparty v úvodním utkání 3. předkola Ligy mistrů doma podlehli favorizovanému Monaku 0:2 a před odvetou se jim postup na hony vzdálil. Kvůli rasistickým projevům fanoušků již v prvním poločase hrozilo předčasné ukončení zápasu, takže se dá očekávat citelný trest ze strany UEFA. Postupující se v závěrečném play off utká buď s Genkem, nebo Šachtarem Doněck. Poražený se představí v základní skupině Evropské ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Střelec úvodní branky zápasu 3. předkola Ligy mistrů mezi Spartou a Monakem Aurelien Tchouameni.

Článek
Fotogalerie

Cíl je lákavý, start v play off by byl oceněn prémií 130 milionů korun! Pražané šli do historicky prvního pohárového utkání s knížecím klubem po postupu přes Rapid Vídeň v předešlém předkole a sobotní ligové výhře 5:0 v Liberci. Naopak třetí celek uplynulé sezony francouzské ligy hrál soutěžní premiéru v ročníku.

Jen pár dnů na začátku sezony zůstala marodka Sparty mimořádně prázdná. Teď už trenér Vrba postrádá hned čtyři hráče s ambicí na základní sestavu. Höjer a Krejčí starší budou chybět několik měsíců, Krejčí mladší a Štetina by snad alespoň odvetu mohli stihnout. Po EURO navíc ještě nenaskočil reprezentant Čelůstka.

Řada urostlých chasníků v týmu soupeře budila respekt už jen svojí postavou a bylo patrné, že překonávat jejich defenzivu bude pro domácí tvrdý oříšek. Brzy se naskytla příležitost Hložkovi, který ovšem před šestnáctkou nezaregistroval, že branka soupeře zůstala na chvíli prázdná. Favorit na začátku sezony souhru hledal, od začátku byl ovšem nebezpečný. Golovin přízemní střelou branku jen těsně minul, Gelson Martins pak donutil Nitu k prvnímu důležitému zákroku.

Přesně v polovině úvodního poločasu se otevřela šance pro Spartu. Velká, jenže Hložek po Wiesnerově centru míč hlavou špatně trefil a branku minul. Letenští brzy litovali. Ve 38. minutě se projevila výšková převaha Monaka, na Golovinův roh si naběhl Tchouaméni a prudkou hlavičkou otevřel skóre.

Chtěli odejít ze hřiště

Odměnou bylo hráči tmavé pleti bučení z domácího kotle, po němž se hostující tým shlukl kolem trenéra Kovače a zvažoval odchod ze hřiště. Anglický rozhodčí Oliver prostřednictvím hlasatele pohrozil, že při dalších projevech rasismu a xenofobie je připraven utkání předčasně ukončit...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Michael Oliver a Bořek Dočkal ze Sparty Praha

Do druhé půle poslal Vrba na pomoc Hložkovi druhého útočníka Juliše místo Karlssona. Monako však už bylo na koni a hrálo, co potřebovalo. A když neobsazený Volland dostal ve vápně spoustu místa, zvýšil na 2:0. Na druhé straně až Peškova rána zdálky v 69. minutě znamenala pro brankáře Nübela jisté nebezpečí. Naopak Diop mohl přidat třetí gól, jeho sólo ovšem Nita zmařil.

Pražané se v základní skupině Ligy mistrů naposledy představili v sezoně 2005/06, od té doby v kvalifikaci sedmkrát v řadě neuspěli. Osminásobný francouzský mistr si prestižní soutěž naposledy zahrál v ročníku 2018/19, v následujících dvou sezonách se do pohárů neprobojoval. Před odvetou má k postupu mnohem blíž.

Za účast ve skupině Evropské ligy by Sparta od UEFA inkasovala téměř 93 milionů korun, v Lize mistrů může vydělat výrazně více. Za postup do hlavní fáze dostanou kluby 389 milionů korun.

Úvodní zápas 3. předkola fotbalové Ligy mistrů:
Sparta Praha - AS Monako 0:2 (0:1)
Branky: 37. Tchouaméni, 59. Volland. Rozhodčí: Oliver - Betts, Hatzidakis (všichni Angl.). ŽK: Polidar, Pavelka - Fofana, Badiashile, Tchouaméni. Diváci: 10 533.
Sparta: Nita - Wiesner, Panák, Hancko, Polidar (77. Vindheim) - Karlsson (46. Juliš), Pavelka, Sáček, Dočkal (60. Karabec), Pešek - Hložek. Trenér: Vrba.
Monako: Nübel - Aguilar, Disasi, Badiashile, Caio Henrique - Fofana, Tchouaméni - Martins (88. Musaba), Volland (76. Fábregas), Golovin (76. Jakobs) - Ben Yedder (57. Diop). Trenér: Kovač.

Reklama

Související témata: