Hlavní obsah

Itálie - Rakousko 2:1Favorit o výhře rozhodl až v prodloužení. O výsledek se však strachoval do poslední chvíle

Italští fotbalisté porazili Rakousko 2:1 po prodloužení a postoupili do čtvrtfinále mistrovství Evropy. Duel v londýnském Wembley, který v základní hrací době skončil bez branek, rozhodli v rozmezí 95. až 105. minuty střídající Federico Chiesa a Matteo Pessina. Za Rakušany snížil ve 114. minutě další střídající hráč Sasa Kalajdzic.

Foto: Ben Stansall, ČTK/AP

Italové to nakonec zvládli a postoupili do čtvrtfinále EURO

Článek
Fotogalerie

Svěřenci trenéra Roberta Manciniho se ve čtvrtfinále v Mnichově 2. července utkají buď s lídrem světového žebříčku FIFA Belgií, nebo obhájcem trofeje Portugalskem. Jejich zápas je na programu v neděli.

Italové zvítězili ve 12. zápase po sobě. Od září 2018 neprohráli už 31 utkání, čímž překonali národní rekord ze 30. let minulého století. Rakušanům nepodlehli ve 14. utkání po sobě od přípravného duelu v roce 1960.

Italský brankář Gianluigi Donnarumma inkasoval po 1169 minutách, čímž vytvořil reprezentační rekord v neprůstřelnosti. Jeho krajan Dino Zoff v letech 1972 až 1974 nedostal gól 1142 minut.

"Věděli jsme, že budeme trpět, protože Rakousko je typickým celkem, který vás nenechá hrát dobře. Rozhodli střídající hráči, ale všichni do toho vložili maximum. Mám velkou radost, jelikož hráči udělali pro výhru všechno, i když byli unavení," citoval Manciniho web UEFA.

Favorizovaná Itálie si v prvním poločase vytvořila několik šancí, ale žádná z nich se neujala. Barellovu střelu z první gólman Bachmann vykopl, Immobileho rána z dálky skončila na spojnici břevna a tyče a Spinazzolův přízemní pokus rakouský brankář vytáhl na roh.

Rakušané, kteří se při třetím startu na Euru představili ve vyřazovací fázi poprvé, po změně stran přidali na aktivitě. Nejprve kapitán Alaba z přímého kopu z hranice šestnáctky přestřelil. Poté se po jeho přihrávce prosadil zblízka hlavou pomocí odrazu od břevna Arnautovic. Obrovskou radost Rakouska však překazil zásah videorozhodčího, který odhalil ofsajd.

Foto: Catherine Ivill, Reuters

Rakušan Marko Arnautovič se postaral o první gól osmifinálového zápasu Rakouska s Itálií, jenže branka nebyla kvůli ofsajdu uznána.

Utkání nečekaně dospělo do prodloužení, v něm ale favorit senzaci nepřipustil a po necelých pěti minutách se prosadil. Spinazzola našel na pravé straně volného Chiesu, jenž se zbavil Laimera a střelou z úhlu na vzdálenější tyč otevřel skóre.

V závěru prvního prodloužení sice Bachmann vytěsnil Insigneho přímý kop na roh, vzápětí ho ale z malého vápna prostřelil Pessina. "Gól si budu pamatovat po zbytek kariéry. V našem týmu může každý skórovat, v tom je naše hlavní síla. Jsme skvělé mužstvo," prohlásil Pessina.

V závěru prvního prodloužení sice Bachmann vytěsnil Insigneho přímý kop na roh, vzápětí ho ale z malého vápna prostřelil Pessina.

Výběr trenéra Franca Fody se nevzdal a střídající Schaub okamžitě v úvodu druhého prodloužení vyslal zpoza vápna prudkou ránu, jenže Donnarumma byl u tyče včas. O chvíli později zblízka zamířil nad Sabitzer.

Rakušané se přece jen dočkali. Kalajdzic se hlavou položil do Schaubova centru z rohového kopu a ukončil Donnarummovu rekordní sérii bez obdrženého gólu. Itálie inkasovala po 11 zápasech, další příležitost však Rakousku nedovolila.

"Celá země může být na toto mužstvo hrdá. Rozhodly maličkosti. Dal jsem úžasný gól. Nemyslím si, že bych někdy předtím měl hlavu tak blízko u země," uvedl Kalajdzic pro televizní stanici ORF.

"Těžko se mi teď hledají slova. Kdyby se k nám přiklonilo štěstí, vyhráli bychom po 90 minutách. Hráli jsme velmi dobře a vytvářeli si šance, ale mohli jsme je zakončit lépe. Týmu patří uznání," konstatoval Marko Arnautovic.

Mistrovství Evropy ve fotbale - osmifinále (Londýn):
Itálie - Rakousko 2:1 po prodloužení (0:0, 0:0)
Branky: 95. Chiesa, 105. Pessina - 114. Kalajdzic. Rozhodčí: Taylor - Beswick, Nunn - Attwell (video, všichni Angl.). ŽK: Di Lorenzo, Barella - Arnautovic, Hinteregger, Dragovic. Diváci: 18.910 (omezený počet).
Itálie: Donnarumma - Di Lorenzo, Bonucci, Acerbi, Spinazzola - Barella (67. Pessina), Jorginho, Verratti (67. Locatelli) - Berardi (84. Chiesa), Immobile (84. Belotti), Insigne (108. Cristante). Trenér: Mancini.
Rakousko: Bachmann - Lainer (114. Trimmel), Dragovic, Hinteregger, Alaba - X. Schlager (106. Gregoritsch), Grillitsch (106. Schaub) - Laimer (114. Ilsanker), Sabitzer, Baumgartner (90. Schöpf) - Arnautovic (97. Kalajdzic). Trenér: Foda.

Reklama

Související témata: