Hlavní obsah

Rusko - Dánsko 1:4Dánsko porazilo Rusko a se třemi body postoupilo do osmifinále EURO

Fotbalisté Dánska ve třetím utkání na mistrovství Evropy v Kodani porazili Rusko 4:1, na turnaji uspěli po předchozích dvou porážkách a se třemi body postoupili do osmifinále z druhého místa zamotané skupiny B.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Dán Mikkel Damsgaard se raduje z gólu proti Rusku na EURO.

Článek
Fotogalerie

Svěřenci trenéra Stanislava Čerčesova získali také tři body, ale vinou nejhoršího skóre skončili poslední, třetí příčku obsadil další tříbodový tým nováček Finsko, který v souběžně hraném duelu v Petrohradu podlehl stoprocentní Belgii 0:2.

Na stadionu Parken v závěru první půle otevřel skóre Mikkel Damsgaard, po necelé hodině hry přidal druhý domácí gól Yussuf Poulsen. Rusové snížili po proměněné penaltě Arťoma Dzjuby, ale Andreas Christensen a Joakim Mähle v závěru pojistili náskok Dánů. Ti se v sobotním osmifinále utkají s Walesem v Amsterodamu.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

"Je úplně šílené, že jsme postoupili. Tento tým, tito hráči... Je skvělé, že můžu být součástí. Nikdy jsem o něčem podobném ani nesnil. Úžasný pocit," řekl Damsgaard v televizním rozhovoru.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Euforie dánských fanoušků v duelu s Ruskem na EURO

"Není v pořádku, když brankář je naším největším tvůrcem hry. Když hrajeme proti těžkému soupeři, dokážeme jenom vracet míč brankáři. Naše mentalita nám nedovoluje zvládat takový tlak a být stateční a útočit, když je potřeba," prohlásil ruský kapitán Dzjuba.

Dánové z úvodní převahy nic nevytěžili, naopak jako první zahrozili Rusové. Golovin poměrně snadno prošel obranou soupeře, ale nepřekonal brankáře Schmeichela, který míč vykopnul. Domácí poprvé vystřelili až ve 29. minutě, kdy Höjbjerg z dálky těsně minul.

Foto: Friedemann Vogel, Reuters

Fotbalisté Dánska se radují z vedoucího gólu proti Rusku.

Seveřany už ve 38. minutě poslal do vedení Damsgaard, který technickou střelou překvapil brankáře Safonova. Křídelník Sampdorie se ve 20 letech a 353 dnech stal nejmladším dánským střelcem na velkém turnaji.

"První gól padl úplně z ničeho. Všechno nám fungovalo, ale nedokázali jsme proměňovat dobré šance. Na této úrovni se to nepromíjí," konstatoval útočník Dzjuba.

Rusové v 59. minutě darovali Dánům obrovskou chybou druhý gól. Zobnin nepovedenou "malou domů" vyslal do stoprocentní šance Poulsena a ten snadno trefil odkrytu branku.

"Občas máte štěstí a míč přistane přesně tam, kde stojíte. Myslím, že je to poprvé v životě, co jsem se nevrátil a dostal za to dárek," uvedl dánský útočník Poulsen.

O chvíli později na druhé straně rozhodčí Turpin za souboj Vestergaarda se Sobolevem nařídil penaltu, kterou v 70. minutě nekompromisně proměnil Dzjuba.

Domácí za obrovské podpory téměř 24 tisíc fanoušků si ale vítězství nenechali vzít. Safonov sice po závaru předvedl dva výborné zákroky, ale na dorážku Christensena už v 79. minutě nedosáhl. Hned za tři minuty přidal čtvrtou branku Mähle po brejku. Dánové vyhráli teprve druhý z 13 zápasů s Ruskem nebo jeho předchůdcem SSSR.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina B (Kodaň):
Rusko - Dánsko 1:4 (0:1)
Branky: 70. Dzjuba z pen. - 38. Damsgaard, 59. Poulsen, 79. Christensen, 82. Mähle. Rozhodčí: Turpin - Danos, Gringore - Letexier (video, všichni Fr.). ŽK: Kudrjašov, Divějev - Delaney. Diváci: 23.644 (omezený počet).
Rusko: Safonov - Divějev, Džikija, Kudrjašov (67. V. Karavajev) - Fernandes, Ozdojev (61. Žemaletdinov), Zobnin, Kuzjajev (67. Muchin) - Mirančuk (61. Sobolev), Golovin - Dzjuba. Trenér: Čerčesov.
Dánsko: Schmeichel - Christensen, Kjaer, Vestergaard - Wass (61. Stryger Larsen), Höjbjerg, Delaney (86. Jensen), Mähle - Braithwaite (85. Cornelius), Poulsen (61. Dolberg), Damsgaard (72. Nörgaard). Trenér: Hjulmand.

Reklama

Související témata: