Hlavní obsah

Ukrajina - Rakousko 0:1Rakušané slaví premiérový postup do osmifinále EURO

Bukurešť

Fotbalisté Rakouska porazili v závěrečném utkání skupiny C v Bukurešti Ukrajinu 1:0 a při třetí účasti na mistrovství Evropy oslavili premiérový postup do vyřazovací fáze. Přímý souboj o druhé místo rozhodl v 21. minutě Christoph Baumgartner. Svěřenci trenéra Franca Fody se v sobotním osmifinále v Londýně utkají s Itálií, která na EURO vyhrála všechny tři zápasy s celkovým skóre 7:0.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Gólová radost rakouských fotbalistů v utkání EURO s Ukrajinou.

Článek
Fotogalerie

Ukrajinci, kteří také při třetím startu na ME usilují o první postup ze skupiny, obsadili v "céčku" třetí místo. Stále však mohou pomýšlet na osmifinále, do něhož postoupí první dva celky z každé skupiny a nejlepší čtveřice z šesti týmů na třetích místech. Musí ale spoléhat na souhru příznivých výsledků ostatních týmů.

Skupinu C ovládlo Nizozemsko, které naplno bodovalo ve všech třech duelech. Poslední skončila Severní Makedonie se třemi porážkami.

Foto: Mihai Barbu, Reuters

Rakouský útočník Marko Arnautovic (vpravo) v hlavičkovém souboji s Mykolou Matvijenkem z Ukrajiny.

Rakousko úvodní aktivitu přetavilo v 21. minutě v jediný gól zápasu. Na rohový kop kapitána Alaby si naběhl Baumgartner a překonal Buščana. Na druhé straně Šaparenkovu střelu na zadní tyč vytáhl gólman Bachmann. Rakušané usilovali o navýšení náskoku, Laimer ani Arnautovic však na Buščana nevyzráli.

Foto: Marko Djurica, Reuters

V dobré šanci před rakouskou brankou Ukrajinec Andrij Jarmolenko míč nezpracoval.

Ve druhém dějství šancí ubylo. Po ukrajinském rohu si rakouský bek Lainer hlavou málem vstřelil vlastní branku, jenže Bachmann včas zasáhl. V závěru Jaremčuk vypálil z úhlu vedle. Větší tlak si však výběr kouče Andreje Ševčenka nevytvořil.

Mistrovství Evropy ve fotbale - skupina C (Bukurešť):
Ukrajina - Rakousko 0:1 (0:1)
Branka: 21. Baumgartner. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.) - Irrati (video, It.). Bez karet. Diváci: 10 472 (omezený počet).
Ukrajina: Buščan - O. Karavajev, Zabarnyj, Matvijenko, Mykolenko (85. Besedin) - Sydorčuk - Jarmolenko, Šaparenko (68. Marlos), Zinčenko, Malinovskij (46. Cygankov) - Jaremčuk. Trenér: Ševčenko.
Rakousko: Bachmann - Lainer, Dragovic, Hinteregger, Alaba - X. Schlager, Laimer (72. Ilsanker), Grillitsch - Baumgartner (33. Schöpf), Sabitzer - Arnautovic (90. Kalajdzic). Trenér: Foda.
Konečná tabulka:
1.Nizozemsko33008:29
2.Rakousko32014:36
3.Ukrajina31024:53
4.Severní Makedonie30032:80

Reklama

Související témata: