Hlavní obsah

Nizozemsko - Rakousko 2:0Oranje v euforii! Skolili i Rakušany a osmifinále mají v kapse

Fotbalisté Nizozemska zvládli na evropském šampionátu i druhý zápas. Po triumfu nad Ukrajinou zdolali v Amsterdamu celek Rakouska 2:0, čímž si s předstihem zajistili první příčku ve skupině C a tím i jistý postup do osmifinále. O góly se postarali z penalty Depay a Dumfries.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Nizozemec Denzel Dumfries se raduje z druhého gólu proti Rakousku.

Článek

Sestava Oranje doznala oproti duelu s Ukrajinou jediné změny, když se po potížích s třísly objevil poprvé na ME stoper De Ligt, který nahradil Timbera. Na hrotu rakouského útoku se místo Kalajdžiče představil Gregoritsch a kvůli disciplinárnímu trestu chyběl také útočník Arnautovic.

První půle příliš záživného fotbalu pro fanoušky nenabídla. Důležitý moment přišel už po deseti minutách, kdy Alaba v rohu vápna přišlápl nohu Dumfriese a sudí po konzultaci s VAR nařídil penaltu, kterou střelou k pravé tyči bezpečně proměnil Depay. Náskok domácích mohl být výraznější. Alaba neměl svůj den, po autovém vhazování zaspal a Depay uháněl k bráně, jenže při střele nezamířil podle představ. Velkou šanci měl forvard Lyonu ještě v závěru půle, kdy mu servíroval lahůdkový balon Weghorst, jenže z malého vápna vysoko přestřelil.

Rakušané tolik nehrozili, jedovatou ránu vyslal z dálky Hinteregger, míč však prosvištěl kousek nad břevnem.

Nizozemci prahli po pojistce i po změně stran a po hodině hry málem jásali. Po rohovém kopu vracel Weghorst balon hlavou před bránu na zcela volného de Vrije, jehož však zblízka vychytal Bachmann a po dorážce De Ligta skončil tečovaný balon těsně vedle pravé tyče.

O sedm minut později už ale aréna v Amsterdamu vybuchla radostí. Depay vyslal do úniku Malena, ten těsně před Bachmannem místo střely poslal balon doprava na nabíhajícího Dumfriese, jenž do odkryté brány zvýšil na 2:0.

Rakušané se marně snažili o kontaktní zásah, po rohu hlavičkoval nebezpečně střídající Kalajdžič a deset minut před koncem pálil krásně z dálky Alaba, ale míč o chloupek minul levou tyč. Když ke konci hlavičkoval Onisiwo po centru Kalajdžiče jen do rukavic gólmana Stekelenburga, těšili se Nizozemci z vítězství 2:0.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina C (Amsterodam):
Nizozemsko - Rakousko 2:0 (1:0)
Branky: 11. Depay z pen., 67. Dumfries. Rozhodčí: Grinfeeld - Hassan, Yarkoni (všichni Izr.) - Gil (video, Pol.). ŽK: De Roon - Alaba, Bachmann. Diváci: 15 243 (omezený počet).
Nizozemsko: Stekelenburg - De Vrij, De Ligt, Blind (64. Aké) - Dumfries, De Roon (74. Gravenberch), Wijnaldum, F. De Jong, Van Aanholt (65. Wijndal) - Weghorst (64. Malen), Depay (82. L. De Jong). Trenér: De Boer.
Rakousko: Bachmann - Dragovic (84. Lienhart), Alaba, Hinteregger - Lainer, Laimer (61. Grillitsch), Schlager (84. Onisiwo), Sabitzer, Ulmer - Gregoritsch (62. Kalajdzic), Baumgartner (70. Lazaro). Trenér: Foda.
1.Nizozemsko22005:26
2.Ukrajina21014:43
3.Rakousko21013:33
4.Severní Makedonie20022:50
Tabulka střelců mistrovství Evropy ve fotbale:
2 - Schick (ČR), Jaremčuk, Jarmolenko (oba Ukrajina), Immobile, Locatelli (oba Itálie), Ronaldo (Portugalsko), Dumfries (Nizozemsko), Lukaku,
1 - Meunier, T. Hazard, De Bruyne (všichni Belgie), Wijnaldum, Weghorst, Depay (všichni Nizozemsko), Lainer, Gregoritsch, Arnautovic (všichni Rakousko), Moore, Ramsey, C. Roberts (všichni Wales), Panděv, Alioski (oba Severní Makedonie), Insigne (Itálie), Embolo (Švýcarsko), Sterling (Anglie), Pohjanpalo (Finsko), Linetty (Polsko), Škriniar (SR), Guerreiro (Portugalsko), Mirančuk (Rusko), Poulsen (Dánsko).

Reklama

Související témata: