Hlavní obsah

Ukrajina - S. Makedonie 2:1Dvě zahozené penalty! Favorit se nadřel, je však zpět ve hře o postup

Aktualizováno

Fotbalisté Ukrajiny ve druhém utkání na mistrovství Evropy v Bukurešti udolali nováčka Severní Makedonii 2:1 a po úvodní porážce 2:3 s Nizozemskem se vrátili do hry o postup. Naopak tým trenéra Igora Angelovského ve skupině C nenapravil předchozí prohru 1:3 s Rakouskem a je na pokraji vyřazení.

Foto: Robert Ghement, Reuters

Fotbalisté Ukrajiny bojovali na EURO se Severní Makedonií

Článek

V prvním poločase za favorita skórovali Andrij Jarmolenko a Roman Jaremčuk. Po změně stran snížil Ezgjan Alioski dorážkou vlastní neproměněné penalty. V závěru zahodil pokutový kop i Ukrajinec Ruslan Malinovskij. Ukrajina na evropském šampionátu zvítězila podruhé v historii a přerušila sérii šesti porážek. Balkánského soupeře zdolala potřetí za sebou.

Svěřenci kouče Andreje Ševčenka uzavřou skupinu proti Rakousku znovu v Bukurešti, Severní Makedonie rovněž v pondělí v Amsterodamu změří síly s Nizozemskem.

"Jsem rád za tři body, které jsme získali. Nezaměřoval bych se jenom pro hráče, kteří dali góly nebo asistovali. Podívejte se na naši obranu, jak skvělý výkon dnes podala. Cenu pro nejlepšího hráče utkání chci sdílet s celým týmem," uvedl křídelník Jarmolenko pro web UEFA.com.

"Odehráli jsme zápas dvou různých poločasů. V tom druhém jsme ukázali, proč jsme na Euru. Tento tým Severní Makedonie má kvalitu a zaslouží si tady být. Je nám líto, že to neskončilo pozitivním výsledkem," přidal trenér Angelovski.

Ukrajinci začali aktivněji a v deváté minutě měli i první šanci, když Malinovského střelu vyrazil brankář Dimitrievski. Na druhé straně Elmas tečoval míč do boční sítě.

Jarmolenko poté nejprve zblízka neprostřelil gólmana Severní Makedonie, ale vzápětí ve 29. minutě otevřel skóre. Míč z rohového kopu Karavajev prodloužil na zadní tyč, odkud už ukrajinský kapitán nezaváhal.

Hned za pět minut Jarmolenko vyslal do úniku na hranici ofsajdu stojícího Jaremčuka, který chladnokrevně zvýšil. Oba ofenzivní hráči se trefili i v předchozím duelu s Nizozemskem. Žádné jiné duo ještě v prvních dvou zápasech ME neskórovalo.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Snížení sedmatřicetiletého kapitána Panděva po přehození ukrajinského brankáře Buščana v závěru první půle neplatilo kvůli ofsajdu. "V první půli jsme dali Ukrajině hodně místa i šancí. Náš presink byl špatný a nebyli jsme agresivní," upozornil obránce Alioski.

Tlak Severní Makedonie ve druhém poločase

Severní Makedonie zahrozila i krátce po změně stran, ale Ademiho ránu vytáhl Buščan. Jeho protějšek Dimitrievski zase zneškodnil přímý kop Malinovského z velkého úhlu.

Ukrajinský brankář poté skvěle vytáhl Trajkovského střelu na břevno, ale Karavajev fauloval Panděva a Severní Makedonie zahrávala penaltu. Z ní sice Alioski nepřekonal Buščana, z dorážky ale zaváhání okamžitě napravil.

Foto: Mihai Barbu, Reuters

Jarmolenko slaví úvodní branku Ukrajiny

Balkánský debutant začal mít převahu. Buščan vyrazil Trajkovského střelu, s další akcí si poradila obrana východoevropského mužstva, které v té době působilo hodně nervózně.

Ukrajinci se mohli uklidnit a přidat pojistku v 84. minutě. Rozhodčí Rapallini po kontrole u videa nařídil penaltu za Avramovského ruku v šestnáctce, jenže Malinovskij nechal jen vyniknout Dimitrievského.

Severní Makedonie si nicméně už žádnou větší možnost nevypracovala a přes zlepšený výkon ve druhé půli znovu vyšla naprázdno.

"Byl to těžký zápas proti velmi kvalitnímu soupeři. Chci každému pogratulovat a poděkovat našim fanouškům, že sem přicestovali a fandili nám. Tahle výhra je pro ně," prohlásil Jarmolenko.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina C (Bukurešť):
Ukrajina - Severní Makedonie 2:1 (2:0)
Branky: 29. Jarmolenko, 34. Jaremčuk - 57. Alioski. Rozhodčí: Rapallini - Belatti, Bonfa (všichni Arg.) - Hernández (video, Šp.). ŽK: Šaparenko - Velkovski, Avramovski. Diváci: 10 001 (omezený počet).
Ukrajina: Buščan - O. Karavajev, Zabarnyj, Matvijenko, Mykolenko - Stěpaněnko - Jarmolenko (70. Cygankov), Šaparenko (78. Sydorčuk), Zinčenko, Malinovskij (90.+2 Sobol) - Jaremčuk (70. Besedin). Trenér: Ševčenko.
S. Makedonie: Dimitrievski - S. Ristovski, D. Velkovski (85. Tričkovski), Musliu - Nikolov (46. Trajkovski), Ademi (85. Ristevski), Spirovski (46. Čurlinov), Alioski - Bardhi (77. Avramovski) - Panděv, Elmas. Trenér: Angelovski.
1.Rakousko11003:13
2.Nizozemsko11003:23
3.Ukrajina21014:43
4.Severní Makedonie20022:50

Reklama