Hlavní obsah

Itálie - Švýcarsko 3:0Italové jsou jako první v osmifinále

Fotbalisté Itálie na mistrovství Evropy porazili Švýcarsko 3:0 a jako první tým si zajistili postup do osmifinále. "Azzurri" ve skupině A v Římě výsledkově zopakovali úvodní triumf nad Tureckem, Švýcaři po dvou kolech mají jediný bod za remízu 1:1 s Walesem. Na Olympijském stadionu se dvakrát trefil Manuel Locatelli a v závěru přidal třetí gól Ciro Immobile.

Foto: Mike Hewitt, Reuters

Ital Manuel Locatelli dává gól proti Švýcarsku na EURO.

Článek

Svěřenci trenéra Roberta Manciniho, kteří se zařadili mezi největší favority turnaje, protáhli vítěznou sérii bez inkasované branky na 10 duelů a vylepšili vlastní rekord.

V předchozím dnešním utkání skupiny Wales v Baku porazil Turecko 2:0 a se čtyřmi body je blízko postupu. Naopak Turci jsou na pokraji vyřazení a mohou skončit nejlépe třetí. Italové uzavřou úvodní část Eura v neděli s Velšany v Římě, Švýcaři se střetnou s Tureckem v ázerbájdžánské metropoli.

Foto: Alberto Lingria, Reuters

Ital Giorgio Chiellini dostal míč do sítě švýcarské brány, ale sudí gól neuznal.

Domácí měli od začátku převahu. Po Spinazzolově centru Immobile hlavičkoval nad branku. Chielliniho gól z 18. minuty byl po zásahu videorozhodčího odvolán kvůli ruce šestatřicetiletého kapitána, který jako první italský hráč do pole nastoupil do čtrnáctého utkání na ME. Dlouho v něm ale stoper Chiellini nevydržel, protože ve 24. minutě musel odstoupit kvůli zranění.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Za dvě minuty se už Italové mohli radovat z první regulérní branky. Locatelli nacentroval na Berardiho, po jehož průniku a přihrávce do pokutového území akci zakončil a ve věku 23 let a 159 dní se stal nejmladším střelcem letošního Eura.

Záložník Sassuola v 52. minutě přidal druhou branku. Po Barellově přihrávce se Locatelli zpoza šestnáctky trefil přesně k tyči strnulého brankáře Sommera. Před dnešním duelem měl italský středopolař na kontě jediný reprezentační zásah.

Foto: Mike Hewitt, Reuters

Ital Manuel Locatelli dává gól proti Švýcarsku na EURO.

Tým z Apeninského poloostrova si poté sebevědomě kontroloval náskok, který mohl zvýraznit už v 75. minutě. Immobile ale ještě křížným pokusem minul. Kanonýr Lazia Řím se dočkal v 89. minutě, kdy skákavou střelou z dálky překvapil Sommera. Švýcaři nedokázali Italy porazit podeváté za sebou od roku 1993.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina A (Řím):
Itálie - Švýcarsko 3:0 (1:0)
Branky: 26. a 52. Locatelli, 89. Immobile. Rozhodčí: Karasev - Demeško, Gavrilin (všichni Rus.) - Dankert (video, Něm.). ŽK: Gavranovic, Embolo (oba Švýcarsko). Diváci: 12.445 (omezený počet).
Itálie: Donnarumma - Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini (24. Acerbi), Spinazzola - Barella (87. Cristante), Jorginho, Locatelli (86. Pessina) - Berardi (70. Tolói), Immobile, Insigne (69. Chiesa). Trenér: Mancini.
Švýcarsko: Sommer - Elvedi, Schär (57. Zuber), Akanji - Mbabu (58. Widmer), Freuler (84. Sow), Xhaka, Rodriguez - Shaqiri (76. Vargas) - Seferovic (46. Gavranovic), Embolo. Trenér: Petkovic.
1.Itálie22006:06
2.Wales21103:14
3.Švýcarsko20111:41
4.Turecko20020:50
Tabulka střelců mistrovství Evropy ve fotbale:
2 - Schick (ČR), Ronaldo (Portugalsko), Immobile, Locatelli (oba Itálie), Lukaku,
1 - Meunier (oba Belgie), Wijnaldum, Weghorst, Dumfries (všichni Nizozemsko), Lainer, Gregoritsch, Arnautovic (všichni Rakousko), Moore, Ramsey, C. Roberts (všichni Wales), Jaremčuk, Jarmolenko (oba Ukrajina), Insigne (Itálie), Embolo (Švýcarsko), Sterling (Anglie), Pohjanpalo (Finsko), Panděv (Severní Makedonie), Linetty (Polsko), Škriniar (SR), Guerreiro (Portugalsko), Mirančuk (Rusko).

Reklama

Související témata: