Hlavní obsah

Finsko - Rusko 0:1Rusko výrazně oživilo naděje na postup

Fotbalisté Ruska oživili šance na postup do osmifinále mistrovství Evropy, když porazili Finsko 1:0. O jedinou branku se v Petrohradu postaral ve druhé minutě nastaveného času první půle Alexej Mirančuk. "Sborná" má po dvou odehraných zápasech ve skupině B stejný počet tří bodů jako její soupeř, ale v její prospěch teď hovoří lepší vzájemný zápas. Tři body má i Belgie, která odehraje svůj duel s Dány ve čtvrtek.

Foto: Kirill Kudryavtsev, Reuters

Střelec gólu Aleksej Mirančuk (vlevo) a další Rus Vjacheslav Karavajev se radují v zápase s Finy.

Článek
Fotogalerie

Rusko od rozpadu SSSR vyhrálo proti Finsku i pátý vzájemný zápas v historii a udrželo proti Seveřanům počtvrté čisté konto. Svěřenci Stanislava Čerčesova zároveň ukončili dosavadní šestizápasové čekání na výhru na Euru, kde naposledy porazili Česko v roce 2012. Finsko prohrálo čtvrtý z posledních pěti mezinárodních zápasů.

V závěrečném utkání ve skupině vyzve Rusko 21. června v Kodani domácí Dány, Finsko čeká ve stejný den v Petrohradu Belgie.

Nováček mistrovství z Finska, který při svém úvodním duelu vyhrál v Dánsku 1:0, měl výborný vstup do utkání. Už ve třetí minutě si naskočil na centr Rajtaly autor jediné branky z předchozího utkání Pohjanpalo a přesnou hlavičkou nedal novému muži v bráně Safonovovi šanci. Jeho radost ale vydržela jen krátce, neboť sudí Makkelie po konzultaci s videorozhodčím gól kvůli těsnému ofsajdu neuznal.

Rusové mohli odpovědět o chvíli později, kdy se po povedené kombinaci dostal před bránu Ozdojev, jenže v nadějné pozici přestřelil. Situaci domácím zkomplikovalo i zranění obránce Fernandese, který krátce před uplynutím půlhodiny hry dopadl nekoordinovaně na záda a musel být vystřídán.

Jeho nástupce, exsparťanský obránce Karavajev, si o 12 minut později naběhl na centr z levé strany, ale těsně před ním ukopl míč na poslední chvíli Uronen. Oba hráči pak museli být také ošetřeni, neboť ruský bek narazil do tyče a při nekoordinovaném pohybu trefil protivníka kopačkou do obličeje.

Po množství ošetřování rozhodčí nastavil v první půli šest minut a hned ve druhé se Rusové dočkali. Po přihrávce Dzjuby se v pokutovém území výborně zorientoval Mirančuk a přesnou ranou do levého horního rohu brány poslal domácí do vedení.

Rusové se ve druhé části zatáhli do obrany, a ač Finové jejich území obléhali, do žádné výrazné šance se nedostali. Naopak to byla "Sborná", kdo hrozil z rychlých brejků. Po jednom z nich v 66. minutě těsně minul střídající Žemaletdinov a krátce po něm neuspěl ani Kuzjajev, jehož vychytal pohotovým skokem gólman Hradecky. Rusové vedení udrželi až do závěrečného hvizdu a neprohráli na ME ani šestý duel, v němž po prvním poločase vedli.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina B (Petrohrad).
Finsko - Rusko 0:1 (0:1)
Branka: 45.+2 Mirančuk. Rozhodčí: Makkelie - Steegstra, De Vries - Van Boekel (video, všichni Niz.). ŽK: Kamara, O'Shaughnessy - Barinov, Ozdojev, Džikija. Diváci: 24 540 (omezený počet)..
Finsko: Hradecky - Toivio (85. Jensen), Arajuuri, O'Shaughnessy - Raitala (75. Soiri), Schüller (67. Kauko), Lod, Kamara, Uronen - Pukki (75. Lappalainen), Pohjanpalo. Trenér: Kanerva.
Rusko: Safonov - Fernandes (25. Karavajev), Divějev, Džikija, Kuzjajev - Zobnin, Barinov, Ozdojev (61. Žemaletdinov) - Mirančuk (85. Muchin), Dzjuba (85. Sobolev), Golovin. Trenér: Čerčesov.
1.Belgie11003:03
2.Rusko21011:33
3.Finsko21011:13
4.Dánsko10010:10

Reklama

Související témata: