Hlavní obsah

Francie - Německo 1:0Galský kohout v Mnichově zakokrhal. Bitvu titánů rozsekl vlastenec

Souboj dvou fotbalových velmocí skončil na mistrovství Evropy triumfem Francie. Svěřenci trenéra Deschampse zdolali v mnichovské Allianz Areně v rámci nabité skupiny F tým Německa 1:0, jediný gól si ve 20. minutě vstřelil do vlastní sítě Mats Hummels.

Foto: Franck Fife, ČTK/AP

Radost francouzského střelce Kyliana Mbappého.

Článek
Fotogalerie

Po zahřívací čtvrthodince se jako první osmělili Francouzi a jejich první vážnější šance mohla ihned skončit gólovou radostí. Po rohovém kopu Griezmanna ale hlavičkoval z malého vápna osamocený Pogba nad bránu.

Vzápětí ukázal svoje přednosti rychlík Mbappé, který se uvolnil na hranici šestnáctky ke střele a řádně zaměstnal Neuera. Napotřetí už ale výběr galského kohouta jásal. Pogba krásně přenesl hru na levou stranu do volného prostoru, kam si zabíhal Hernández, který poslal míč razantně před bránu a stoper Hummels před dotírajícím Mbappém nešťastně poslal balon pod břevno vlastní brány!

Foto: Franck Fife, ČTK/AP

Míč po nešťastném zásahu Matse Hummelse (vpravo) směřuje nezadržitelně do německé sítě, brankář Manuel Neuer neměl šanci zasáhnout.

Němci byli sice střelecky aktivnější a balon měli častěji na svých kopačkách, jenže velkých příležitostí moc neměli. Müller brzy po gólu hlavičkoval ve slibné pozici vedle tyče a Gündogan z jedenácti metrů ranou z první netrefil přesně. Neuspěl ani Kroos ze dvou přímých kopů. Jeho první pokus z dvaceti metrů zastavila zeď, podruhé zase záložník Realu Madrid přestřelil.

Foto: Lukas Barth-tuttas, Reuters

Zklamaný německý fotbalista Serge Gnabry poté, co ve druhé půli utkání proti Francii promarnil výbornou střeleckou příležitost.

Po pauze prahla Löwova parta po vyrovnání. Nejprve ovšem přečkala těžkou chvíli, když Rabiot trefil vnější tyč. Poté se zrodila největší možnost Německa. Po krásném centru Gosense z levé strany Gnabry koníčkem neusměrnil zblízka balon mezi tyče, což domácí mrzelo.

Mbappé poté vyškolil jejich obranu a o tyč podruhé rozvlnil síť, jenže gól mu rozhodčí neuznali pro ofsajd. Expres z Paris St. Germain poté opět nadchl, když přesprintoval Hummelse a řítil se sám na bránu, jenže stoper Dortmundu mu famózním skluzem na poslední chvíli čistě odebral míč a šanci zmařil.

Pět minut před koncem už Francouzi slavili druhý zásah, když po pasu Pogby naservíroval Mbappé balon pro Benzemu, který do odkryté brány nezaváhal. Jenže sudí po konzultaci s VAR odpískal ofsajd Mbappého. Němci se mohutně snažili, jenže ve vápně se neprosadili. V závěru Sané z přímého kopu mířil vysoko nad a ani v šestiminutovém nastavení už před francouzskou bránou nezahřmělo. Ve skupině smrti nastoupí Německo v sobotu proti Portugalsku, světoví šampioni z Francie ve stejný den změří síly s Maďarskem.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Mistrovství Evropy ve fotbale - skupina F (Mnichov):
Francie - Německo 1:0 (1:0)
Branka: 20. vlastní Hummels. Rozhodčí: Del Cerro Grande - Yuste, Fernández - Munuera (video, všichni Šp.). ŽK: Kimmich (Německo). Diváci: 13 000 (omezený počet).
Francie: Lloris - Pavard, Varane, Kimpembe, Hernández - Rabiot (90.+5 Dembélé), Kanté, Pogba - Benzema (89. Tolisso), Griezmann, Mbappé. Trenér: Deschamps.
Německo: Neuer - Ginter (88. Can), Hummels, Rüdiger - Kimmich, Gündogan, Kroos, Gosens (88. Volland) - Havertz (74. Sané), Gnabry (74. Werner), Müller. Trenér: Löw.
1.Portugalsko11003:03
2.Francie11001:03
3.Německo10010:10
4.Maďarsko10010:30
Tabulka střelců mistrovství Evropy:
2 - Schick (ČR), Ronaldo (Portugalsko), Lukaku,
1 - Meunier (oba Belgie), Immobile, Insigne (oba Itálie), Embolo (Švýcarsko), Moore (Wales), Pohjanpalo (Finsko), Jaremčuk, Jarmolenko (oba Ukrajina), Wijnaldum, Weghorst, Dumfries (všichni Nizozemsko), Sterling (Anglie), Panděv (Severní Makedonie), Lainer, Gregoritsch, Arnautovic (všichni Rakousko), Linetty (Polsko), Škriniar (SR), Guerreiro (Portugalsko).

Reklama

Související témata: