Hlavní obsah

Belgie - Rusko 3:0Aspirant na titul trestal chyby. K triumfu v Petrohradu zavelel Lukaku

Fotbalisté Belgie vstoupili do mistrovství Evropy na jedničku. Jeden ze žhavých kandidátů na titul zdolal ve skupině B tým Ruska 3:0, když k sobotnímu triumfu v Petrohradu zadělal už v první půli. Dvakrát se trefil snajpr Lukaku, jednou se střelecky blýskl Meunier.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Belgičan Romelu Lukaku se raduje z gólu proti Rusku.

Článek

Rusové vyrukovali na horkého favorita se čtyřčlennou obranou, na jejíž pravý kraj vyběhl místo Karavajeva naturalizovaný Brazilec Fernandes. Domácí plány na bodový zisk se začaly bortit už po deseti minutách. Po centru za obranu byl sice Lukaku v ofsajdové pozici, jenže Semjonov ho svojí chybou sám vyslal do šance a útočník Interu Milán uklidil levačkou balon křížně a přesně k levé tyči.

Rusy však inkasovaný gól nesrazil a záhy mohli odpovědět. Po rohovém kopu se položil do hlavičky Fernandes, jenže míč nasměroval do středu brány, kde stál Courtois. Brzy nato nachystal Dzjuba míč pro Ozdojeva, jenž ale zpoza šestnáctky pálil hodně mimo.

Belgičané těšili z ruských chyb. Po další v podání Semjonova se znovu řítil na bránu Lukaku, ale Džikija mu výtečným obranným zákrokem nedovolil vystřelit a Dendoncker následně pálil ze slibné pozice vysoko nad.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Stínem první půle bylo svalové zranění obránce Žirkova a především belgického záložníka Castagneho, jenž po nepříjemném střetu musel nuceně střídat. Místo něj vyběhl na hřiště Meunier a právě on se stal brzy klíčovou postavou týmu. Po centru Thorgana Hazarda vyrazil brankář Šunin balon přesně do míst, kde číhal právě borec Dortmundu a z dorážky neměl potíže podruhé rozvlnit síť.

Rusové prostřídali, vzadu přešli na tři obránce, jenže do velkých šancí je Rudí ďáblové bez zraněného De Bruyneho nepouštěli. Bez potíží drželi dvougólový náskok a Rusové se marně snažili dostat do souvislého tlaku. Rušné chvíle přinesl až závěr. Golovinův centr si málem nešťastně srazil do vlastní brány belgický stoper Boyata. Jenže Rusům nebylo přáno a úder přišel na druhé straně. Meunier adresoval pěknou kolmici na Lukaka, který pravou nohou zacílil k levé tyči a stvrdil vítězství Belgie.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina B (Petrohrad):
Belgie - Rusko 3:0 (2:0)
Branky: 10. a 88. Lukaku, 34. Meunier. Rozhodčí: Mateu Lahoz - Cebrián Devís, Del Palomar - Hernández (video, všichni Šp.). Bez karet. Diváci: 26.264.
Belgie: Courtois - Alderweireld, Boyata, Vertonghen (77. Vermaelen) - Castagne (27. Meunier), Dendoncker, Tielemans, T. Hazard - Mertens (72. E. Hazard), Lukaku, Carrasco (77. Praet). Trenér: Martínez.
Rusko: Šunin - Mário Fernandes, Semjonov, Džikija, Žirkov (43. Karavajev) - Ozdojev, Barinov (46. Divějev) - Zobnin (63. Muchin), Golovin, Kuzjajev (30. Čeryšev, 63. Mirančuk) - Dzjuba. Trenér: Čerčesov.
1.Belgie11003:03
2.Finsko11001:03
3.Dánsko10010:10
4.Rusko10010:30
Tabulka střelců mistrovství Evropy ve fotbale:
2 - Lukaku
1 - Meunier (oba Belgie), Immobile, Insigne (oba Itálie), Embolo (Švýcarsko), Moore (Wales), Pohjanpalo (Finsko)

Reklama

Související témata: