Hlavní obsah

USA - Kanada 2:4Probuzená Kanada pohřbila americký finálový sen. Zase řádil Mangiapane

Aktualizováno

Americký sen o finále zůstává nenaplněn. Kanada, která začala mistrovství světa v Rize třemi porážkami v řadě, se udržela na vítězné vlně a sobotní zámořské derby vyhrála 4:2. Země kolébky hokeje má tak jistotu, že přinejmenším obhájí stříbrné medaile. Soupeřem Kanaďanů v boji o zlato budou vítězové druhého semifinálového utkání mezi Finskem a Kanadou, které v Rize začíná v 17.15.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Kanaďan Brandon Pirri skóruje v semifinále MS v hokeji proti USA.

Článek

Hrdinou se znovu stal útočník Mangiapane, který rozhodl v prodloužení čtvrtfinálovou bitvu s ruským výběrem. Proti USA dal dokonce dva góly a je z něj už nejlepší střelec turnaje, kam přitom dorazil až v jeho průběhu.

Kanaďané se dokonale pomstili za dva týdny starou porážku ze skupiny 1:5. V semifinále vedli už po 122 sekundách. Rychlou akci po levém křídle rozjel Walker, který následně vypálil a Petersen puk pouze vyrazil před sebe. V naprosto jednoduché pozici před odkrytou brankou už neměl Pirri problém zakončit.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

První gól kanadský výběr nabudil k ještě větší aktivitě, snažil se agresivně dohrávat souboje a uplatnit důraz v osobních soubojích. Američané začali odpovídat stejným způsobem, rozjela se nesmlouvavá bitva o každý metr ledu.

Ještě před koncem první třetiny dokázaly USA vyrovnat. Labanc přihrál na modrou čáru Wolaninovi, který vypálil bez přípravy a před Kuemperem clonil Blackwell, aby šikovně tečoval mezi betony brankáře.

Kanadské mužstvo ale mělo víc síly i hokejového odhodlání a byl to právě Mangiapane, kdo mu vrátil vedení. Dokonce se povedlo zvýšit na 3:1, když Comtoisovu střílenou přihrávku dostal do sítě kapitán Henrique. Američané si ale vyžádali trenérskou výzvu a upozornili na neodpískaný ofsajd předcházející obdrženému gólu.

Drama se nekonalo

Ani taková situace ale nevykolejila Kanadu, už po 46 vteřinách třetí části Andrew Mangiapane oklamal statisticky nejlepšího brankáře šampionátu Petersena. „Našli jsme v sobě tu správnou chemii, každým střídáním jsme lepší. Naše lajna s Henriquem a Brownem si ohromně sedla," líčil útočník.

Snížení Chmelevskim ještě dalo šanci USA dostat se do zápasu, ale Kanaďané s přehledem hlídali těsný náskok. Když do konce zbývalo 23 vteřin, povedlo se jim při americké power play zpečetit výhru a ukončit sedmizápasovou vítěznou šňůru USA.

MS v ledním hokeji v Rize - semifinále
USA - Kanada 2:4
Branky a nahrávky: 18. Blackwell (Wolanin, Labanc), 44. Chmelevski (Rooney, Mackey) - 3. Pirri (Walker, N. Paul), 25. Mangiapane (Connor Brown), 41. Mangiapane (Connor Brown, Kuemper), 60. Danforth (N. Paul). Rozhodčí: Bruggeman (USA), Gouin - McCrank (oba Kan.), Oliver (USA). Vyloučení: 1:0. Bez využití.
USA: Petersen - Wolanin, Hellickson, Z. Jones, Tennyson, Mackey, Ch. Wideman, Clendening - Robertson, T. Moore, Garland - Donato, Drury, T. Thompson - Robinson, Blackwell, Labanc - Chmelevski, B. Boyle, Rooney. Trenér: Jack Capuano.
Kanada: Kuemper - Walker, Ferraro, Stecher, Power, Bernard-Docker, Beaudin, Schneider - Connor Brown, Henrique, Mangiapane - Bunting, Vilardi, Comtois - N. Paul, Danforth, Pirri - Foudy, Anderson-Dolan, Hagel. Trenér: Gerard Gallant.
17:15 Finsko - Německo

Reklama

Pavouk - MS 2021

  • Čtvrtfinále

  • 03.06.21      15 : 15
    Spojené státy USA Slovensko Slovensko
    6 : 1
  • 03.06.21      19 : 15
    ROV Rusko Kanada Kanada
    1 : 2
    v prodloužení
  • 03.06.21      19 : 15
    Finsko Finsko Česká republika Česko
    1 : 0
  • 03.06.21      15 : 15
    Švýcarsko Švýcarsko Německo Německo
    2 : 3
    po sam. nájezdech
  • Semifinále

  • 05.06.21      13 : 15
    Spojené státy USA Kanada Kanada
    2 : 4
  • 05.06.21      17 : 15
    Finsko Finsko Německo Německo
    2 : 1
  • Finále

  • 06.06.21      19 : 15
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    3 : 2
    v prodloužení
  • 06.06.21      14 : 15 O bronz
    Spojené státy USA Německo Německo
    6 : 1

.