Hlavní obsah

Švýcarsko - Německo 2:3 SNŠvýcarské slzy! Německo si po obrovském dramatu zahraje na MS o medaile

panČTK

Hokejisté Německa porazili ve čtvrtfinále mistrovství světa v Rize Švýcarsko 3:2 po samostatných nájezdech a po 11 letech se dostali mezi nejlepší čtyři do bojů o medaile. Naposledy se jim to podařilo na domácím šampionátu v roce 2010 v Kolíně nad Rýnem, kde nakonec skončili čtvrtí. Tři roky po zisku stříbra z olympijských her v Pchjongčchangu tak mají možnost bojovat o další cenný kov.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Hokejisté Německa se radují z vyrovnávací branky.

Článek

Švýcarům nestačilo ani dvoubrankové vedení, které zařídili obránce Ramon Untersander a útočník Fabian Herzog. Ztrátu smazali forvard Tom Kühnhackl a obránce Leon Gawanke, který se trefil 44 sekund  před koncem třetí třetiny při power play. V páté sérii rozstřelu dovršil obrat Marcel Noebels slavnou kličkou po vzoru Petera Forsberga.

Do první velké šance se dostal v 6. minutě po individuální akci Grégory Hofmann a vystřelil nebezpečně z pozice mezi kruhy. Němci byli střelecky aktivnější, snažili se Genoniho prostřelil především přes clonu, ale gólman mistrovského Zugu odolával.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

V 16. minutě se ujali vedení Švýcaři. Santeri Alatalo našel na pravém kruhu dalšího obránce Ramona Untersandera, který překonal Mathiase Niederbergera střelou na bližší tyč.

Švýcaři zvýšili náskok

Ve druhé třetině nejdříve Švýcaři nevyužili 98 sekund trvající přesilovou hru při trestech Matthiase Plachty a Kühnhackla, ale ve 34. minutě už zvýšili náskok. Tristan Scherwey našel z pravé strany bekhendem mezi kruhy Herzoga, na jehož střelu Niederberger lapačkou nedosáhl.

V čase 37:23 poprvé inkasoval také Genoni. Při tlaku Němců ještě vyrazil střelu Marca Nowaka, z první dorážky neuspěl ani Tobias Rieder, ale Kühnhackl už doklepl puk do odkryté branky. Potom ale zůstával při další převaze týmu finského kouče Toniho Söderholma neprůstřelný.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Gregory Hofmann hledá cestu k brance Německa.

Němci měli ve třetí třetině převahu, za Švýcary zahrozil ve 49. minutě ojediněle Hofmann, který Niederbergera nadvakrát nepřekonal a nedotáhl se v čele tabulky střelců na Brita Liama Kirka, který nastřílel během základní skupiny sedm branek.

Genoniho nepřekonali ani Lean Bergmann či Kühnhackl, pojistit náskok výběru Patricka Fischera nedokázal v 58. minutě sám před brankou Darion Simion. Švýcaři na třetí postup do semifinále za posledních 22 šampionátů ale nakonec nedosáhli.

Šanci navázat na úspěchy v podobě stříbra z let 2013 a 2018 jim nejdříve sebral vyrovnáním po přihrávce Dominika Kahuna střelou z levého kruhu Gawanke. V nastavení neproměnili největší šance Hofmann a na německé straně Lukas Reichel, který se ale nakonec radoval díky Noebelsově parádnímu zakončení páté série nájezdů. Před ním se prosadili jen Kahun a za Švýcary pouze Timo Meier.

Čtvrtfinále (Olympijské sportovní centrum):
Švýcarsko - Německo 2:3 po sam. nájezdech (1:0, 1:1, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 16. Untersander (Alatalo, Kurashev), 34. Herzog (Scherwey, Bertschy) – 38. Kühnhackl (Rieder, Nowak), 60. Gawanke (Kahun, Noebels), rozhodující sam. nájezd Noebels. Rozhodčí: Ansons (Lot.), Romansko – Lazarev, Šalagin (všichni Rus.). Vyloučení: 0:2, navíc Plachta (Něm.) 10 min. Bez využití. Bez diváků.
Švýcarsko: Genoni - Moser, Untersander, Diaz, Mirco Müller, Loeffel, Siegenthaler, Alatalo - Ambühl, Hischier, Kurashev - Simion, Corvi, Hofmann - Meier, Vermin, Andrighetto - Herzog, Bertschy, Scherwey. Trenér: Patrick Fischer.
Německo: Niederberger - Moritz Müller, Seider, J. Müller, Wagner, Holzer, Nowak, Gawanke - L. Reichel, Noebels, Pföderl - Plachta, Kahun, Eisenschmid - Kühnhackl, Loibl, Rieder - Kastner, Bergmann, Peterka - Krämmer. Trenér: Toni Söderholm.

Reklama

Související témata: