Hlavní obsah

Německo - Lotyšsko 2:1Němci uhájili postup pro sebe i pro Kanadu. Lotyšsko pláče

Riga
Aktualizováno

Němci udrželi těsné vedení 2:1 nad Lotyšskem a postupují do čtvrtfinále hokejového MS v Rize. Domácí pláčou, na play off nedosáhli, zato Kanada se může těšit na vyřazovací boje, které by jí zůstaly zapovězeny v případě očekávané remízy mezi evropskými soupeři. Němci ve čtvrtfinále ve čtvrtek nastoupí proti Švýcarsku, Kanada proti Rusku.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Němec Markus Eisenschmid před lotyšským brankářem Janisem Kalninšem.

Článek
Fotogalerie

Kurzy na remízu zápasu Německo–Lotyšsko brutálně propadly, málokdo čekal jiný výsledek, ale k radosti Kanaďanů zápas do prodloužení, které by je poslalo domů, nedospěl.

Němci v klíčovém duelu vedli 2:0 už v 7. minutě díky brankám Johna Peterky a Marcela Noebelse. Za domácí už jen snížil v čase 25:55 Rodrigo Abols.

"Během zápasu jsme se zlepšovali, ale měli jsme špatný začátek a to byl důvod naší porážky," řekl zklamaný Abols po hořkém konci turnaje, v jehož úvodu Lotyši překvapili vítězstvím nad Kanadou 2:0. K tomu ale přidali už jen výhru nad Itálií a obsadili konečné 11. místo.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

Lotyši si poprvé na turnaji mohli užít i podporu fanoušků v hledišti, kterých do Areny Riga zavítalo 934. Němci jim ale hned v úvodu zábavu pokazili. Ve 4. minutě překonal Janise Kalninše z levého kruhu devatenáctiletý útočník Peterka, který si ve třetím vystoupení na turnaji připsal premiérový gól i bod

Vyrovnat mohl Rihards Bukarts, ale v čase 6:40 udeřil opět tým finského trenéra Toniho Söderholma. Leonhard Pföderl zpoza branky nabil Noebelsovi, který poslal puk do branky pod pravým betonem gólmana Jokeritu Helsinky. Možnost snížit měl v přesilové hře po průniku od vlastní obranné čáry Janis Jaks a před první pauzou se nepodařilo překonat Mathiase Niederbergera Mikelisu Redlihsovi.

Ve 26. minutě už se Lotyši radovali. V přečíslení si Rodrigo Abols vyměnil puk s obráncem Litvínova Uvisem Janisem Balinskisem a skóroval. V polovině utkání si Niederberger poradil s Jaksovou tečovanou střelou a Němci drželi po druhé části těsný náskok.

Lotyši marně dobývali obranu soupeře i ve třetí třetině. Nepomohly jim ani dvě přesilové hry při vyloučeních Jonase Müllera a Johna Peterky. Domácí výběr neodvrátil vyřazení ani v závěrečné power play.

Němci vstoupili do turnaje třemi výhrami, ale na potvrzení postupu si museli počkat až do posledního duelu. "Při těch třech porážkách jsme nehráli špatně, ale nedokázali jsme proměňovat šance. Teď jsme dali góly, což bylo v zápase v Lotyšsku proti Lotyšům s diváky v hledišti důležité pro sebevědomí. Pak jsme bránili náskok. Čeká nás Švýcarsko a musíme podat nejlepší výkon, protože oni hrají na turnaji skvěle," uvedl německý útočník Tom Kühnhackl.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Arena Riga):
Lotyšsko - Německo 1:2 (0:2, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 26. Abols (Balinskis) - 4. Peterka (Seider), 7. Noebels (Pföderl, L. Reichel). Rozhodčí: Heikkinen, Vikman – Nikulainen, Sormunen (všichni Fin.). Vyloučení: 2:4. Bez využití. Diváci: 934.
Lotyšsko: Kalninš - A. Kulda, Balinskis, Cibulskis, Sotnieks, Zile, Freibergs, Jaks - Keninš, Abols, Krastenbergs - Indrašis, Dzierkals, Darzinš - Džerinš, M. Redlihs, Karsums - Roberts Bukarts, Batna, Rihards Bukarts - Marenis. Trenér: Bob Hartley.
Německo: Niederberger - Seider, M. Müller, Holzer, J. Müller, Nowak, Wagner, Gawanke - Rieder, Krämmer, Kühnhackl - Pföderl, Noebels, L. Reichel - Eisenschmid, Kahun, Plachta - Peterka, Loibl, Kastner - Bergmann. Trenér: Toni Söderholm.
1.USA7600121:818
2.Finsko7421019:1017
3.Německo7400322:1412
4.Kanada7301319:1810
5.Kazachstán7220322:1810
6.Lotyšsko7203215:169
7.Norsko7210417:218
8.Itálie7000711:410
Pozn.: při rovnosti bodů rozhoduje vzájemný zápas.
Čtvrtfinálové dvojice (hraje se ve čtvrtek):
Rusko - Kanada
Švýcarsko - Německo
ČR - Finsko
Slovensko - USA

Reklama

Související témata: