Hlavní obsah

Německo - Finsko 1:2Seveřané se přiblížili postupu do čtvrtfinále

Riga

Hokejisté Finska vyhráli na mistrovství světa v Rize nad Německem 2:1, vedou se 13 body z pěti zápasů tabulku skupiny B a mají na dosah postup do čtvrtfinále. V 52. minutě rozhodl útočník Buffala Arttu Ruotsalainen po přihrávce devatenáctiletého Antona Lundella, který dal v utkání úvodní gól. Němci po stoprocentní bilanci z úvodních tří zápasů podruhé za sebou nebodovali.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Hráči Finska se radují z gólu Arttu Ruotsalainena (uprostřed).

Článek

Finové měli převahu a vedení se dočkali v 7. minutě, kdy hned po osmi sekundách potrestal vyloučení Moritze Seidera Lundell. Talentovaný útočník IFK Helsinky se v pravém kruhu pohotově opřel do přihrávky Tonyho Sunda a připsal si v pátém utkání na turnaji třetí branku.

V polovině úvodní části mohl vyrovnat Marcel Noebels, který se zpoza branky natlačil před Jussiho Olkinuoru, který ale puk za svá záda nepropustil. V 16. minutě Němce podržel gólman Mathias Niederberger při šanci Nika Ojamäkiho.

Ve druhé třetině Finové přestříleli soupeře v poměru 11:2, přesto ji prohráli 0:1. Ve 28. minutě přenechal Stefan Loibl puk u modré čáry Korbinianu Holzerovi, který zamířil přesně k levé tyči. Otočit stav mohl při vyloučení Miiky Koivista Leonhard Pföderl, ale nezamířil z levého kruhu přesně.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva Petri Kontiola z Finska a brankář Německa Mathias Niederberger.

Na začátku třetí třetiny se snažil strhnout vedení zpět na finskou stranu tečující Jere Innala a neuspěl ani ve 46. minutě Teemu Turunen. V čase 51:26 na sebe natáhl při brejku dva bránící hráče Lundell, našel Ruotsalainena a ten rozhodl. Pojistit náskok mohl unikající Innala, ale neuspěl. V poslední minutě při power play měl možnost vyrovnat Markus Eisenschmid, Olkinuora však zasáhl.

Mistrovství světa v hokeji v Rize:
Skupina B (Arena Riga):
Německo - Finsko 1:2 (0:1, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 28. Holzer (Loibl, Plachta) - 7. Lundell (Sund, Innala), 52. Ruotsalainen (Lundell). Rozhodčí: Fraňo, Šír – Ondráček (všichni ČR), Synek (SR). Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Bez diváků.
Německo: Niederberger - Seider, M. Müller, Holzer, J. Müller, Nowak, Wagner, Gawanke - Rieder, Krämmer, Kühnhackl - Pföderl, Noebels, Peterka - Eisenschmid, Loibl, Plachta - Tiffels, A. Eder, Kastner - Fischbuch. Trenér: Toni Söderholm.
Finsko: Olkinuora - Sund, Koivisto, Määttä, Kaski, Ohtamaa, Pokka, P. Lindbohm, Nousiainen - Mäenalanen, Björninen, Anttila - Ruotsalainen, Lundell, Ojamäki - Innala, Kontiola, Pakarinen - J. Sallinen, Ruohomaa, Turunen. Trenér: Jukka Jalonen.

Reklama