Hlavní obsah

Švýcarsko - Rusko 1:4Sborná si poradila se Švýcary a čtvrtfinále MS má na dosah

Riga

Hokejisté Ruska porazili na mistrovství světa Švýcarsko 4:1 a je blízko čtvrtfinále. Ještě po odehrání 35 minut zápasu skupiny A, v níž je i český tým, byl stav bezbrankový. Sborná rozhodla třemi góly v poslední desetiminutovce a udělala důležitý krok k postupu. Třemi body za dvě branky a nahrávku se na vítězství podílel útočník Sergej Tolčinskij.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Trenér Ruska Valerij Bragin (vpravo) dává pokyny svým svěřencům.

Článek

Do dějiště turnaje dnes dorazil hvězdný ruský brankář Sergej Bobrovskij, jemuž v NHL skončila s Floridou sezona po vyřazení v úvodním kole play off, nastoupit ale kvůli povinné šestidenní karanténě nemohl. Branku tak strážil opět Samonov, jenž dosud zastával post týmové jedničky.

V oboustranně opatrném boji to byl právě Samonov, kdo musel vytáhnout první výraznější zákrok. V deváté minutě při útoku tři na tři nebezpečně zakončoval Diaz. O chvilku později minul při přesilovce ranou z úhlu jeho spoluhráč Meier.

Ve druhé části se Rusové ubránili při svém druhém a zároveň posledním oslabení. Skrumáž před brankovištěm ležícího gólmana Berry nepropálil po polovině utkání tvrdou ranou Něstěrov. Rusové pak potrestali jediný prohřešek Švýcarů v celém utkání. Burdasov se protáhl podél hrazení, využil místa před sebou a nechytatelně zakončil k pravé tyčce.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Uprostřed Anton Burdasov z Ruska střílí gól.

Hodně vzruchu nabídla 39. minuta. Voronkov v ní orazítkoval tyčku, hned vzápětí na druhé straně našel Hofmann skvěle Herzoga, jenže ten netrefil zblízka kotouč ideálně. Puk jen díky teči jednoho ze soupeřů mířil na branku, ale skončil rovněž na její konstrukci.

Přečíslení ve 47. minutě zakončoval Andrighetto, jenže z ideální pozice mezi kruhy těsně minul. Jen o chvilku později vyrovnal po skvělé Ambühlově nahrávce Hischier. Švýcaři si ale vyrovnání dlouho neužili - jen dvě minuty a 14 sekund.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva Santeri Alatalo ze Švýcarska, Dmitrij Voronkov z Ruska a brankář Švýcarska Reto Berra.

Karnauchov využil nabídku od Tolčinského, jenž mu nahrál jednoruč vsedě, a zakončil bekhendem zblízka mezi Berrovy betony. Sám Tolčinskij zvýšil o dvě a čtvrt minuty později bekhendovým blafákem. Při závěrečné power play Švýcarů zachránila Samonova horní tyčka při teči Kurasheva. Poslední slovo měl v čase 59:58 opět Tolčinskij.

Mistrovství světa v hokeji v Rize:
Skupina A
Švýcarsko - Rusko 1:4 (0:0, 0:1, 1:3)
Branky a nahrávky: 49. Hischier (Ambühl) - 36. Burdasov (Galimov), 51. Karnauchov (Tolčinskij, Barabanov), 53. Tolčinskij (Slepyšev, Provorov), 60. Tolčinskij (Barabanov, Karnauchov). Rozhodčí: Bruggeman (USA), Gouin - McCrank (oba Kan.), Constantineau (Fr.). Vyloučení: 1:2. Využití: 0:1. Bez diváků.
Sestavy:
Švýcarsko: Berra - Diaz, Geisser, Siegenthaler, Loeffel, Frick, Heldner, Alatalo - Simion, Corvi, Hofmann - Kurashev, Hischier, Ambühl - Andrighetto, Vermin, Meier - Scherwey, Bertschy, Herzog - Rod. Trenér: Patrick Fischer.
Rusko: Samonov - Zadorov, Něstěrov, Provorov, Gavrikov, Rafikov, Ožiganov - Šalunov, Voronkov, Slepyšev - Barabanov, Karnauchov, Tolčinskij - Burdasov, I. Morozov, Galimov - Timkin, Kameněv, Švec-Rogovoj. Trenér: Valerij Bragin.

Reklama

Související témata: