Hlavní obsah

Dánsko - Bělorusko 5:2Hokejisté Dánska předvedli na MS parádní obrat a posílili šance na čtvrtfinále

Riga/Praha
Aktualizováno

Hokejisté Dánska na mistrovství světa v Rize díky čtyřem gólům ve třetí třetině otočili vývoj zápasu s Běloruskem a po výhře 5:2 se v české skupině A posunuli v neúplné tabulce na čtvrté postupové místo do play off. Dánové mají na svém kontě po třech vítězstvích osm bodů, ale odehráli o zápas více než český tým, s nímž změří síly v pondělí.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Dán Nicolai Meyer (č. 72) vyrovnáná stav utkání MS proti Bělorusku na 1:1.

Článek

Bělorusové začali aktivně a byli za to odměněni vedoucí brankou. Ve 3. minutě otevřel po vydařené individuální akci skóre Děmkov, který elegantně přešel přes obránce Lauridsena a překonal brankáře Dahma.

Dánové vyrovnali v první přesilové hře, Bailenovo vyloučení potrestal Mayer. Při Lassenově trestu mohl vrátit Bělorusům vedení Paré, netrefil ale odkrytou branku. Následně se do brejku dostal Jesper Jensen, Kolcov ale jeho šanci zlikvidoval.

V 11. minutě putoval předčasně do kabin Drozd, Dánové ale v pětiminutové přesilovce skórovat nedokázali. Jen si vytvořili výraznou střeleckou převahu. Další početní výhodu Seveřané nevyužili ve druhé třetině a poté sami v oslabení inkasovali. Vyloučení Jespena Jensena bleskově využil Stefanovič, dánský útočník se zpět na led vrátil již po čtyřech sekundách.

Foto: Oksana Dzadan, ČTK/AP

Dán Jesper Jensen běloruského gólmana nepřekonal.

Ve 42. minutě byl blízko vyrovnání Hardt, ale trefil jen tyč. Za tři minuty už Kolcov kapituloval, poté co jej překonal Asperup a oslavil premiérový start na šampionátu gólem. Dánové pokračovali v aktivitě a za další tři minuty poprvé vedli po trefě Froma.

A nebylo to z jejich strany vše. Bělorusové odpadli a Dánové zápas ovládli. O čtvrtý gól se postaral tvrdou střelou Lauridsen, poslední slovo měl tečující Hardt.

Foto: Oksana Dzadan, ČTK/AP

Dán Frederik Storm v pozici vleže před běloruským brankářem Alexejem Kolosovem.

MS v hokeji v Rize - skupina A (Olympic Sports Centre):
Dánsko - Bělorusko 5:2 (1:1, 0:1, 4:0)
Branky a nahrávky: 6. Meyer (M. Lauridsen), 45. Asperup (From, Jensen Aabo), 48. From (True), 50. M. Lauridsen (Hardt, Lassen), 53. True (Lassen, Hardt) - 3. Děmkov (Kodola, Korobov), 31. Stefanovič (Falkovskij, Protas). Rozhodčí: Schrader (Něm.), Sternat - Seewald (oba Rak.), Obwegeser (Švýc.). Vyloučení: 3:2, navíc Drozd (Běl.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Bez diváků.
Dánsko: Dahm - Lassen, M. Lauridsen, Jensen Aabo, O. Lauridsen, Kristensen, Nicholas Jensen, O. Larsen - Nicklas Jensen, Jakobsen, Meyer - Storm, Jesper Jensen, Hardt - From, True, Asperup - Olesen, Madsen, Poulsen. Trenér: Heinz Ehlers.
Bělorusko: Kolosov - Chenkel, Falkovskij, Znacharenko, Antonov, Bailen, Korobov, Solovjov, Šinkevič - Protas, Šarangovič, Prince - Komarov, Drozd, Lopačuk - Paré, Kodola, Platt - Stefanovič, Bělevič, Děmkov. Trenér: Michail Zacharov.
1.Rusko4300115:79
2.Švýcarsko4300114:109
3.Slovensko4300111:129
4.Dánsko5210212:118
5.Švédsko5200316:106
6.ČR4110212:135
7.Bělorusko5101310:174
8.V. Británie510139:194

Reklama

Související témata: