Hlavní obsah

Švédsko - Velká Británie 4:1Švédové otočili zápas s Brity a odpoutali se z posledního místa

Riga
Aktualizováno

Den po porážce s českou reprezentací (2:4) zdolali švédští hokejisté na mistrovství světa Velkou Británii 4:1. Seveřané inkasovali jako první, ale zápas otočili i díky dvěma gólům Maria Kempeho a opustili poslední místo v tabulce skupiny A. Svěřenci kouče Johana Garpenlöva se v průběžné tabulce posunuli na čtvrtou pozici před český tým, který má však odehráno o utkání méně a jeho sobotním soupeřem budou od 11:15 SELČ právě Britové.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Švédská gólová radost. Druhý zprava autor dvou tref Tre Kronor Mario Kempe.

Článek

Favorizovaní Švédové měli po celý zápas velkou střeleckou převahu (56:14). Jen v prvním dějství vyslali na branku střeženou Bownsem dvacet střel, zatímco Fasth čelil jen pěti pokusům. V páté minutě nevyužil dobrou možnost Lindberg, o chvilku později ale udeřil překvapivě soupeř.

Kirk nahazoval bekhendem z křídla puk před branku, kam si najížděl Connolly, toho ale poslal na led Rakell. Britský útočník následně "uklidil" do branky Fastha, hned poté překročil brankovou čáru i kotouč. Po velmi dlouhém přezkoumávání situace u videa mohli Britové slavit vedení, Kirk si připsal v pátém startu na turnaji pátý gól.

Jen chvilku nato se Fasth zapotil při pokusu Hammonda. Na druhé straně se vyznamenal Bowns po Olofssonově zakončení. V 15. minutě si Švédové, kteří odehráli celé utkání bez vyloučení, zahráli první přesilovku. A po minutě ji také využili, když se po pěkné souhře prosadil Sörensen. Ještě do přestávky byl blízko Olofsson, ale jeho pokus zazvonil na brankovou konstrukci.

Foto: Roman Koksarov, ČTK/AP

Britský brankář Ben Bowns byl v utkání se Švédy pod palbou.

Přesně po 27 odehraných minutách už Švédové vedli. Pilut připravil ideální pozici k zakončení pro Pudase, jenž z kruhu napálil puk bez přípravy do horního růžku. Bowns pak skvělými zákroky držel Brity na dostřel, jenže ve 33. minutě skryl svůj pokus za obránce Kempe a i on se trefil parádně pod horní tyčku. Snížit mohl vzápětí Duggan, ale Fasth byl proti.

V úvodu třetí části nevyužili Švédové dvě krátce po sobě jdoucí přesilovky, ale nemuselo je to nijak mrzet. V 53. minutě definitivně rozhodl Kempe. Tváři v tvář sice Bownse ještě zcela nepřekonal, ale procedil puk za jeho záda a následně ho snadno dorazil do branky.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Švéd Filip Hallander (vpravo) uniká Jonathanu Phillipsovi z Británie.

"Se Švédy jsme drželi krok jen dvacet minut, pak bylo na naší straně až příliš mnoho respektu a oni měli díky své rychlosti a dovednostem navrch. Příště - ale i potom pokaždé - musíme věřit, že i proti takovým týmům dokážeme odehrát dobrých šedesát minut. Můžeme je respektovat, ale ne tolik, aby k nám snadno projížděli středním pásmem," prohlásil útočník poražených Matthew Myers, který byl při svém 100. mezinárodním utkání i kapitánem.

Švédové sice udrželi při životě postupové naděje, nadále ale potřebují vedle svých bodových zisků i souhru ostatních výsledků, aby nezůstali mimo nejlepší osmičku. Něco takového prožili jen v roce 1937, kdy skončili devátí. "Máme další výhru a od toho se musíme odrazit dál. Pořád musíme vyhrát i zbývající zápas, takže je třeba se na něj i dobře připravit," řekl útočník Adrian Kempe.

MS v hokeji v Rize - skupina A (Olympijské sportovní centrum):
Švédsko - Velká Británie 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 16. Sörensen (Olofsson, Tömmernes), 27. Pudas (Pilut, Wingerli), 33. M. Kempe (Sörensen), 53. M. Kempe (Sörensen) - 8. Kirk (D. Phillips). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Vikman – Nikulainen (oba Fin.), Zunde (Lot.). Vyloučení: 0:4. Využití: 1:0. Bez diváků.
Švédsko: Fasth - Tömmernes, Nygren, Dahlbeck, Sellgren, Pilut, Pudas - Rakell, P. Lindholm, O. Lindberg - M. Kempe, A. Kempe, Sörensen - Olofsson, Lundeström, Hallander - Wingerli, Friberg, Frödén. Trenér: Johan Garpenlöv.
Velká Británie: Bowns - D. Phillips, O'Connor, Richardson, Tetlow, Clements, Swindlehurts, Garside - Davies, Myers, J. Phillips - Dowd, Connolly, Kirk - Hammond, Perlini, Lake - Betteridge, Lachowicz, Hook - Duggan. Trenér: Corey Neilson.
Tabulka:
1.Rusko4300115:79
2.Švýcarsko4300114:109
3.Slovensko4300111:129
4.Švédsko5200316:106
5.Česko4110212:135
6.Dánsko411027:95
7.Bělorusko410128:124
8.V. Británie510139:194

Reklama

Související témata: