Hlavní obsah

Velká Británie - Slovensko 1:2Slováci na MS znovu vyhráli! Proti outsiderovi se ale hodně trápili

Aktualizováno

Hokejisté Slovenska vyhráli i druhé utkání na mistrovství světa v Lotyšsku. Po úvodním vítězství nad Běloruskem (5:2) udolali v utkání základní skupiny A, v níž je po dvou duelech bez bodového zisku český tým, Velkou Británii 2:1. Britové na startu druhé části srovnali, záhy ale dal vítězný gól Róbert Lantoši, jenž asistoval u první branky svého týmu.

Foto: Roman Koksarov, ČTK/AP

Hráči Slovenska se radují z první vstřelené branky Velké Británii

Článek

Výběr kanadského kouče Craiga Ramsayho sice začal bleskově naplňovat roli obrovského favorita zápasu, ale nakonec se na "povinné" tři body hodně natrápil. Velkou překážkou byl pro Slováky skvěle chytající brankář Bowns. Ze 17 střel, které na jeho branku mířily během úvodní třetiny, pustil jen tu, kterou na něho vyslal už po 25 sekundách Hrivík.

Zatímco Britové se k ohrožení branky střežené Konrádem dostávali jen velmi sporadicky a statistici jim za první dějství napočítali pouhé dvě střely do prostoru mezi tyčky, Slováci měli řadu dalších příležitostí, jenže uklidňující náskok si vypracovat nedokázali.

"Jako tým jsme udělali spoustu z těch důležitých věcí, které je třeba udělat, ale přestože jsme nakonec měli na kontě přes 40 střel na branku, i tak jsme promarnili řadu příležitostí k zakončení. Snažili jsme se být dokonalí a pořád vylepšovat tu pozici pro střelu, ale když se vám pak nedaří dávat góly, je to přihrávka za přihrávkou a nikdo nevystřelí," všiml si Ramsay.

Joshua Tetlow (vlevo) a Juraj Slafkovský ze Slovenska v souboji o puk u britské střídačky

Roman Koksarov, <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK/AP</a>

Do druhé třetiny nahradil Konráda, jehož vyřadilo ze hry poraněné tříslo, Hudáček. Zkušený gólman se ale ještě ani nestihl pořádně zahřát a po 123 sekundách inkasoval. Ve správnou chvíli byl na správném místě Kirk a dorážkou do odkryté branky zaznamenal druhý gól svůj i celého britského výběru na turnaji.

Už ve 25. minutě kontroval Lantoši, když z kruhu pro vhazování zacílil dokonale přesně do horního růžku branky. Na druhé straně nebyl daleko od opětovného vyrovnání Davies. Stejně jako v první třetině vyslali Slováci na Bownse 17 střel, ale opět zůstalo u jediného gólu.

Hudáčka pak Britové hodně pozlobili v první přesilovce zápasu, skóre se ale nezměnilo ani po Sukeľově příležitosti.

Ve třetím dějství už byli Slováci o něco opatrnější, přesto neměl k vyrovnání daleko na dorážku do prázdné branky číhající Connolly. Bowns držel naděje Britů na překvapení až do samého závěru. V něm pak čelil slovenský tým britské šestici, ale těsnou výhru uhájil a zůstal v Rize stoprocentní.

Za dva odehrané zápasy dosud neztratili bod ani Rusové, kteří budou v pondělí dalším soupeřem slovenského týmu. "Naším cílem je postup do čtvrtfinále, takže jsme dobře věděli, že tyhle dva úvodní zápasy musíme vyhrát. Zítra nás čeká o poznání kvalitnější soupeř, takže i my potřebujeme hrát lépe. A dát i více gólů," prohlásil Lantoši.

MS v hokeji v Rize - skupina A (Olympijské sportovní centrum):
Velká Británie - Slovensko 1:2 (0:1, 1:1) po druhé třetině
Branky a nahrávky: 23. Kirk (Perlini, Richardson) - 1. Hrivík (Lantoši), 25. Lantoši (Cehlárik). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Gouin (Kan.) – Constantineau (Fr.), Oliver (USA).
Velká Británie: Bowns - Richardson, Tetlow, D. Phillips, O'Connor, Ehrhardt, Clements, Swindlehurts - Dowd, Hammond, Lake - Kirk, Perlini, Connolly - Duggan, Lachowicz, Betteridge - Ferrara, Myers, J. Phillips - Davies. Trenér: Corey Neilson.
Slovensko: Konrád (21. J. Hudáček) - Gernát, Rosandič, Nemec, Ďaloga, Grman, Jánošík, Gachulinec, Kňažko - Cehlárik, Hrivík, Lantoši - Skalický, Krištof, Pospíšil - Studenič, Miloš Roman, Faško-Rudáš - Slafkovský, M. Sukeľ, Liška. Trenér: Craig Ramsay.

Reklama

Související témata: