Hlavní obsah

Dánsko - Švédsko 4:3Dánové porazili poprvé na MS Švédy, Jensen se pod výhru podepsal hattrickem

Hokejisté Dánska porazili na mistrovství světa v Lotyšsku poprvé v historii šampionátů Švédy. Na výhře 4:3 se podílel čtyřmi body útočník Nicklas Jensen. Osmadvacetiletý útočník Jokeritu Helsinky se zkušenostmi z NHL zaznamenal hattrick a nahrávku. Vítěznou branku vstřelil ve 49. minutě.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Dánský útočník Alexander True oslavuje čtvrtý gól v síti švédského brankáře Fastha.

Článek

Pro oba severské celky, které patří mezi soupeře českého týmu v základní skupině A, to bylo dnes první vystoupení v Rize. Favorizovaný výběr Tre kronor vedl po bezbrankové úvodní třetině 1:0 a 2:1, ale soupeř především zásluhou Jensena otočil stav až na 4:2. Švédům nakonec nebylo nic platné ani tříbodové vystoupení útočníka Carla Klingberga, jenž dal dva góly a na třetí nahrál.

Úvodní dějství skončilo sice bez branek, ale vlažný výkon Švédů tak trochu předznamenal dění v dalších třetinách. Dánové vyhráli na střely mezi tyčky 7:3. Sörensen sice už ve druhé minutě rozezvučel horní tyčku za zády dánskégo gólmana Dahma, ale pak nevyužil dvě slibné příležitosti True.

Brankostroj ve druhé části odstartoval Klingberg, jemuž však kotouč do šance naservíroval velmi nepovedenou přihrávkou dánský útočník Meyer. Po polovině utkání bylo vyrovnáno, když načal své parádní vystoupení Nicklas Jensen. Na jeho teč Jakobsenova nahození neměl Fasth šanci zareagovat.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Švédský brankář Viktor Fasth inkasuje třetí gól v duelu s Dány.

Přestože Švédové si vzali ve 36. minutě vedení zpět, už při odchodu do kabin během druhé přestávky prohrávali 2:3. Nicklas Jensen nejprve zavěsil bekhendem do horního růžku při hře ve čtyřech na obou stranách a jen o 36 sekund později krásně našel Kristensena, který nezaváhal. Fastha pak při další šanci Dánů zachránila branková konstrukce.

Ve 46. minutě vytáhl velmi důležitý zákrok Dahm proti Olofssonovi, který na něho jel sám, ale s bekhendovým blafákem neuspěl. Disciplinovaní Dánové nehráli za celý zápas ani jediné oslabení. Sami se pak prosadili v přesilovce a Nicklas Jensen završil hattrick. V 51. minutě odpověděl svou druhou trefou Klingberg. Znovu pak neuspěl Olofsson.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Dánský brankář Sebastian Dahm za asistence obránce Olivera Lauridsena likviduje šanci švédského útočníka Adriana Kempeho.

Už dvě minuty před koncem to Švédové zkusili v šesti bez gólmana. Jen chvilku nato měli štěstí, když dalekonosný pokus Larsena skončil těsně mimo. Následoval oddechový čas favorita, který pak až do závěrečné sirény mačkal Dány před Dahmem, ale bez úspěchu v podobě kýženého vyrovnání.

"Tohle je skvělý hokejový den pro celé Dánsko. Něco, nač dlouho nezapomeneme, ale pro nás je to také teprve první hrací den na šampionátu a k našemu cíli vede ještě dlouhá cesta. Tento úspěch si můžeme užít, ale zároveň je třeba se připravit na zítřek," zdůraznil hrdina zápasu Jensen s připomínkou nedělního klání se Švýcary.

MS v hokeji v Rize - skupina A (Olympijské sportovní centrum):
Dánsko - Švédsko 4:3 (0:0, 3:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 31. Nicklas Jensen (Jakobsen, Nicholas Jensen), 38. Nicklas Jensen (Boedker), 39. Kristensen (Nicklas Jensen, M. Lauridsen), 49. Nicklas Jensen (M. Lauridsen, Boedker) - 23. C. Klingberg, 36. Tömmernes (C. Klingberg), 51. C. Klingberg (Lundkvist). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Sidorenko - Goljak (oba Běl.), Šalagin (Rus.). Vyloučení: 1:4. Využití: 1:0. Bez diváků.
Dánsko: Dahm - Lassen, M. Lauridsen, O. Lauridsen, Jensen Aabo, O. Larsen, Nicholas Jensen, Kristensen - Nicklas Jensen, Jakobsen, Boedker - Andersen, Jesper Jensen, Hardt - Bau, True, Meyer - Poulsen, M. Madsen, Olesen - From. Trenér: Heinz Ehlers.
Švédsko: Fasth - Tömmernes, Lundkvist, Pilut, Nygren, Dahlbeck, Lööv, Pudas - Rakell, Lundeström, Olofsson - A. Kempe, Holmberg, Sörensen - Friberg, Rasmussen, M. Kempe - O. Lindberg, P. Lindholm, C. Klingberg - Wingerli. Trenér: Johan Garpenlöv.

Reklama

Související témata: