Hlavní obsah

Kanada - Lotyšsko 0:2Senzace na hokejovém MS! Kanada utrpěla šokující porážku

Lotyšští hokejisté na domácím MS v Rize způsobili hned v úvodní den šampionátu velkou senzaci. Poprvé v historii na velkém turnaji porazili Kanadu, kterou zdolali 2:0. Hrdinou utkání skupiny B byl brankář Matiss Kivlenieks, který zlikvidoval všech 38 střel obhájců stříbrných medailí a při své premiéře na šampionátu udržel čisté konto. O branky Lotyšska se ve třináctém vzájemném zápase na MS postarali útočníci Miks Indrašis a Oskars Batna.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Kanada inkasuje gól od Lotyšů.

Článek

"Věděli jsme, že Kanada není sehraná, a chtěli jsme toho využít," řekl Indrašis. "Myslím si, že jsme hráli dobře. Dali jsme dva góly a to nám stačilo k tomu, abychom vyhráli zápas," radoval se třicetiletý útočník Dinama Riga.

Favorizovaní Kanaďané byli od začátku střelecky aktivnější, otevřít skóre se jim ale nepodařilo a naopak sami na konci první třetiny inkasovali. Lotyši se prosadili ve druhé početní výhodě, v čase 19:59 se trefil mezi betony brankáře Kuemperse útočník Indrašis. "Bylo hodně důležité, že jsme se dostali do vedení. Kanaďané tady mají spoustu mladých hráčů, talentovaných a nadějných hokejistů a věděli jsme, že pokud se dostanou do vedení, mohou výrazně zrychlit hru," řekl trenér Lotyšska Bob Hartley.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

Vedoucí gól domácí povzbudil a ve druhé části měli více příležitostí, do jedné z nich se dostal i extraligový šampion v dresu Třince Freibergs. Brankář Kuemper ale Kanadu několikrát podržel. Zámořští hráči nevyužili k vyrovnání ani druhou přesilovou hru a ve 29. minutě podruhé inkasovali. Keninšovu střelu ideálně tečoval Batna. Kanaďané poté přidali, více se hrálo v obranném pásmu Lotyšska, ale brankář Kivlenieks, který působí v zámoří v organizaci Columbusu, chytal spolehlivě.

"Byl neuvěřitelný. U Lotyšska jde vždy 90 procent z výhry za brankářem. Děkujeme mu, Kanadě nic nedovolil. Dnes měl velký podíl na výhře," řekl Freibergs.

Čtyřiadvacetiletý gólman byl ústřední postavou i ve třetí části, ve které se Lotyši zaměřili více na obranu. Kanaďané se tlačili do útoku, snížit se jim ale nepodařilo ani v další početní výhodě. V 54. minutě mohl rozhodnout po brejku Abolts, Kuemper ale jeho šanci zlikvidoval. Více než tři minuty před koncem se hráči Javorových listů rozhodli riskovat bez brankáře, snížit se jim nepovedlo. Naopak Daugavinš trefil tyč.

"Nezačali jsme moc dobře, ale jak hra pokračovala, mysleli jsme si, že si vytvoříme více šancí," přiznal Brandon Pirri, podle kterého měli Kanaďané problém s velkým kluzištěm. "Než dostaneme puk před branku, trvá to o trochu déle. Ale zvykáme si. V naší hře bylo pár dobrých věcí, na kterých můžeme stavět. Víme, co máme dělat a jak v příštím zápase uspět," podotkl útočník Chicaga, který v této sezoně působil většinou na farmě.

Mistrovství světa v hokeji v Rize - skupina B (Arena Riga):
Kanada - Lotyšsko 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 20. Indrašis (Keninš, Freibergs), 29. Batna (Keninš). Rozhodčí: Schrader (Něm.), Tscherrig – Obwegeser (oba Švýc.), Merten (Něm.). Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. Bez diváků.
Kanada: Kuemper - Ferraro, Miller, Walker, Stecher, Beaudin, Bernard-Docker, Power, Schneider - Comtois, Henrique, Pirri - Hagel, Danforth, Brown - Paul, Vilardi, Bunting - Perfetti, Anderson-Dolan, Foudy. Trenér: Gerard Gallant.
Lotyšsko: Kivlenieks - Rubins, Balinskis, Cibulskis, Jaks, Sotnieks, Freibergs, Zile - Darzinš, Abols, Daugavinš - Roberts Bukarts, Džerinš, Karsums - Keninš, Indrašis, Dzierkals - Marenis, Batna, Krastenbergs - Rihards Bukarts. Trenér: Bob Hartley.

Reklama

Související témata: