Hlavní obsah

Bělorusko - Slovensko 2:5Slováci začali na MS vítězně! Po skvělém úvodu si v závěru zadělali na drama

Aktualizováno

Hokejisté Slovenska mají za sebou na mistrovství světa v Lotyšsku úspěšný vstup do turnaje. V utkání základní skupiny A, v níž patří mezi soupeře svěřenců trenéra Craiga Ramsayho i český tým, porazili Bělorusko 5:2. Slováci vyhráli první část 3:0, poté vedli i 4:0, soupeř se prosadil až v závěrečných sedmi minutách. Po dvou gólech dali útočníci Kristián Pospíšil a Peter Cehlárik.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Slovák Kristian Pospíšil oslavuje se spoluhráči gól proti Bělorusku.

Článek

Slováci skvěle začali. Úvodní dějství vyhráli tříbrankovým rozdílem a položili základ k důležité výhře z pohledu boje o postup do čtvrtfinále. Už ve čtvrté minutě otevřel skóre Pospíšil. Konrád na druhé straně vychytal Platta. V deváté minutě se provinil faulem vysokou holí Stefanovič a jeho trest na 2+2 minuty přišel Bělorusy hodně draho. Nejprve se parádní dělovkou zpoza kruhu prosadil Cehlárik, druhou část početní výhody pak využil podobně rezolutní ranou Pospíšil.

Brankář Šostak tím v utkání dochytal, jeho místo zaujal Taylor. Ten zastavil příval slovenských gólů i přesto, že v polovině 16. minuty si vysloužil trest na pět minut a do konce zápasu Komarov. Jen krátce nato mu pomohla horní tyčka, na níž skončil puk poté, co Studenič usměrnil Cehlárikovu nabídku.

Ve druhé dvacetiminutovce se skóre nezměnilo, přestože k tomu byli Bělorusové dvakrát hodně blízko. Platt ve 28. minutě chytře přelstil Konráda, jenže puk nedokázal poslat do prázdné branky. A když už v ní ve 36. minutě skončil po ráně Šarangoviče, po dlouhém zkoumání videa nebyl gól uznán kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti.

Na začátku 46. minuty uklidnil Slováky Hrivík čtvrtou brankou, u níž se po trenérské výzvě přezkoumával možný ofsajd, ale běloruská střídačka neuspěla. V 54. minutě využil Stefanovič dlouhou přesilovku pět na tři a připravil Konráda o čisté konto.

Bělorusové ožili, o to více, když o 57 sekund později přidal další gól Šarangovič. Právě útočník New Jersey v NHL mohl zařídit opravdu dramatický závěr po přestupku Ďalogy, jenže trestné střílení v čase 58:54 neproměnil. Cehlárik pak vše uzavřel gólem do prázdné branky při power play Běloruska.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

"Viděl jsem dnes dva týmy. Ten, který dobře bruslil, hrál výborně přesilovky, byl silný a agresivní v soubojích. Ale taky ten, co řadu věcí nedělal tak, jak měl. Máme mladý tým a musíme zabrat v některých činnostech. Ale první třetina nám vyšla, z ní jsem byl nadšený," citovala slovenská média trenéra Slováků Ramseyho. "Pozitivní je, že jsme vyhráli, ale některé věci musíme řešit lépe. Hlavně okolo modrých čar. Bělorusové měli hodně přečíslení a tehdy nás podržel Konrád," řekl Cehlárik.

MS v hokeji v Rize - skupina A (Olympijské sportovní centrum):
Bělorusko - Slovensko 2:5 (0:3, 0:0, 2:2)
Branky a nahrávky: 54. Stefanovič (S. Kosticyn), 55. Šarangovič - 4. Pospíšil (Nemec), 10. Cehlárik (Gernát, Studenič), 12. Pospíšil (Rosandič, Krištof), 46. Hrivík (Lantoši, Cehlárik), 60. Cehlárik (Grman). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Heikkinen - Sormunen (oba Fin.), Zunde (Lot.). Vyloučení: 6:6, navíc N. Komarov (Bělorusko) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. Bez diváků.
Bělorusko: Šostak (12. D. Taylor) - Bailen, Korobov, Znacharenko, Antonov, Lisovec, Chenkel, Falkovskij, Jerjomenko - Šarangovič, Paré, Prince - Děmkov, Drozd, N. Komarov - Platt, S. Kosticyn, Bělevič - Lopačuk, Něstěrov, Stefanovič. Trenér: Michail Zacharov.
Slovensko: Konrád - Gernát, Rosandič, Nemec, Ďaloga, Grman, Jánošík, Gachulinec, Kňažko - Cehlárik, Hrivík, Lantoši - Skalický, Krištof, Pospíšil - Studenič, Miloš Roman, Faško-Rudáš - Slafkovský, M. Sukeľ, Liška. Trenér: Craig Ramsay.

Reklama