Hlavní obsah

Slavia - Sparta 2:0Slavia derby zvládla, Spartu porazila i v Edenu a míří za mistrovským hattrickem

MinutaMin. Tým Hráč Akce
45. Holeš 1 : 0
81. Tecl 2 : 0
Záznam online reportáže

Praha

Představa, že by resumé derby pražských „S“ mohlo ještě zdramatizovat boj o ligový titul, vzala v nedělním podvečeru v Edenu za své. Mistrovská Slavia totiž v epilogu k 26. kolu Spartu porazila 2:0 gól hrdiny čtvrtečního čtvrtfinále Evropské ligy Holeše a náhradníka Tecla. Osm kol před koncem soutěže tak má na svého rivala z Letné k dobru náskok sedmnácti bodů. Pravdou sice je, že Sparta odehrála o dva zápasy méně, nicméně pro Trpišovského tým jde o tak luxusní aktivum, že se o završení mistrovského hattricku nenechá připravit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Holeš ze Slavie Praha oslavuje gól na 1:0 během derby se Spartou.

Článek
Fotogalerie

Jedna vydařená akce Slavii stačila. A navrch těsně před přestávkou, což pro Spartu představovalo ránu o to větší a citelnější.

Do 45. minuty měla v derby navrch a její ofenzivní choutky dělaly domácím hlavně v úvodu problémy. A nebylo to jen tím, že stejně jako ve čtvrtek v Londýně chyběl v obraně sešívaných Kúdela a navrch i Bah, a v sestavě navíc i Hromada a zraněný Sima.

Vrbův rukopis byl i v derby Spartě znát, takže v Edenu začala hodně aktivně. Její flexibilní ofenziva s hráči nabíhajícími z druhé vlny nabídla hned v úvodu Hložkovi i mladšímu z Krejčích docela slibné střelecké příležitosti. Kolář chytající pochopitelně zase v helmě a masce je však zlikvidoval, a protože si po pětadvaceti minutách poradil i s dělovkou Dočkala, držela Slavia i navzdory vlažnému začátku bezgólový stav.

Myslela totiž očividně na to neudělat chybu, organizovaně bránit, lákat hosty na svou polovinu a čekat na příležitost.

Jedna se nabídla Masopustovi, jenže jeho střela k Nitovi nedoletěla, protože Čelůstka ji zblokoval. To bylo ale také všechno, co ligový lídr v útoku předvedl. Když už se totiž jakýsi náznak slibné akce při jeho výpadech objevil, zdlouhavým držením míče, hledáním obsazeného spoluhráče či příliš signalizovanou přihrávkou z ní nic nebylo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Dávid Hancko (číslo 33) před brankou Slavie, kterou hájí Ondřej Kolář.

Pár desítek vteřin před půli se ovšem Slavii vzývání trpělivosti vyplatilo. Se sparťanským přispěním, neboť po chybné rozehrávce a autovém vhazování dostali Stanciu a Holešem prostor a čas k tomu, aby si vyměnili míč a hrdina čtvrteční londýnské noci levačkou vypálil. Technicky a přesně k tyči, takže Nitu se natahoval po míči marně.

Pochopitelně že Holešův gól Slavii pomohl. A hodně, takže po změně stran měla už navrch ona. Herně, protože už dokázala vykrývat střed hřiště, získávala odražené míče, držela je a přesně kombinovala, stejně jako výčtem příležitostí, z nichž si mohla vedení pojistit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Sparty Praha Florin Nita během derby na Slavii.

Kuchta si však při přečíslení tři na jednoho počínal příliš sobecky a místo přihrávky vystřelil, střelu Lingra po průniku Bořila pak vyboxoval Nita.

Sparta, jejíž hra se po změně stran zcela rozpadla, byla už nucena jen bránit, aniž by se dostala na polovinu domácích, natož pak k ohrožení Koláře. Ani střídání, jimiž se Vrba pokusil vývoj střetnutí, nepomohla. Rezignace na ní byla s ubíhajícími minutami víc než patrná.

Logicky byla proto ztrestána podruhé... Po závaru v šestnáctce se dostal odražený míč k náhradníkovi Teclovi, ten se obtočil kolem nedůrazného Sáčka a skóroval.

O osudu derby a první porážce Pavla Vrby na sparťanské lavičce tak bylo rozhodnuto, o třetím slávistickém titulu v řadě de facto také.

Po vítězství v derby na Letné vyhrál Trpoišovského tým i v Edenu a o završení misttrovského hattruicku se nenechá připravit.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Slavia Praha - Sparta Praha 2:0 (1:0)
Branky 45. Holeš, 81. Tecl. Rozhodčí: Franěk - Caletka, Kříž - Hrubeš (video). ŽK: Stanciu, Kuchta, Holeš, Traoré - Krejčí II, Dočkal, Vitík, Krejčí I..
Slavia: Kolář - Masopust, Kačaraba, Zima, Bořil - Holeš - Oscar (88. Hromada), Stanciu (51. Ševčík), Provod (88. Traoré), Lingr (68. Tecl) - Kuchta (68. Bah). Trenér: Trpišovský.
Sparta: Nita - Sáček, Vitík, Čelůstka, Hancko - Wiesner, Pavelka, Ladislav Krejčí II, Dočkal (82. Minčev), Plavšič (64. Krejčí I)  - Hložek. Trenér: Vrba.

Reklama

Související témata: