Hlavní obsah

Arsenal - Slavia 1:1Sešívaný sen žije! Český mistr veze z Londýna senzační remízu

Aktualizováno

Přes všechny problémy a trable s absencí stoperů a nejistotou vznášející se do poslední chvíle nad startem brankáře Koláře uhrála Slavia v prvním čtvrtfinále Evropské ligy s londýnským Arsenalem remízu 1:1. Cennou o to víc, že na Emirates Stadium vstřelila branku, kterou Holeš v nastaveném čase odpověděl na vedoucí trefu Pépého. Touha trenéra Trpišovského po gólu tudíž došla naplnění a jeho tým si odváží z Londýna výsledek, jenž mu dává pro odvetu za týden v Praze velkou postupovou naději.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Vynikající zákrok Ondřeje Koláře

Článek
Fotogalerie

Kolář se v bráně objevil. S helmou a maskou vyvedenou z kevralu. Ve výstroji, v níž nikdy nechytal, takže i proto Slavia držela Kanonýry usilovně na distanc od jeho brány.

A zdárně, protože zůstala u svého fotbalu. Atakovala soupeře, znesnadňovala mu kombinaci, první půlhodinu vůbec nedovolila, aby na její bránu vypálil.

To proto, aby si Kolář zvykl, na hřišti se rozkoukal a párkrát se zapojil do hry a rozehrávky. Po třech týdnech, které uběhly od brutálního faulu, jímž ho v Ibroxu v Glasgowě zmasakroval Roofe, to potřeboval.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Ondřej Kolář s ochrannou maskou během zápasu s Arsenalem

Ještě před naplněním úvodní půlhodiny však spoluhráči Koláře ve štychu nechali... Bah se zapomněl na vlastní polovině a na druhé straně hřiště se domácím otevřel úplně volný prostor k výpadu. Saka vyrazil k bráně sám a nikým neatakován, mezi tyče se ovšem vůbec netrefil.

Více ze hry měli domácí

Pražané tak největší šanci první půle přečkali, a oboustranné taktické šachy vedené snahou neriskovat a nedopustit se chyby tudíž pokračovaly. Samozřejmě že při nich drželi míč častěji Kanonýři, pochopitelně že ho měli pod kontrolou, ale k žádné ofenzivní smršti to nevedlo.

Natož ke gólové přestřelce, kterou před utkáním věštil slávistický kouč. K šanci svého devatenáctiletého mladíka přidali ještě hlavičku Holdinga vytahovanou Kolářem nad břevno, ale tím výčet jejich střeleckých pokusů končil.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Ondřej Kolář se v zápase proti Arsenalu rozhodně nenudil

Slávistický byl ovšem stejně skromný, protože středová řada Pražanů se ke kloudné kombinaci, natož založení nějaké akce, vůbec nedostala a Sima byl tudíž vpředu zcela odříznutý od odvíjejícího se dění.

V podstatě jediná nebezpečná akce, kdy Provod pálil po čtvrthodině nad bránu, přitom naznačovala, že Gunners jsou a mohli by být v obraně zranitelní.

Aktivnější Slavia

Však také Slavia vstoupila do druhé půle mnohem aktivněji. Změnila rozestavení, daleko víc si troufala, hrála mnohem odvážněji. Ovšem až poté, co přečkala další kritický moment, při němž brazilský legionář Willian orazítkoval z trestného kopu tyč Kolářovy brány.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Bukayo Saka v souboji s hostujícím Hromadou

Zápas se tak konečně přenesl do ofenzivně laděné tóniny, z níž se rodily střely a šance. Rána Bořila a střídajícího Ševčíka na jedné straně, ale hlavně stoprocentní příležitost, do které se v 62. minutě řítil Lacazette. Obral o balon Oscara, dostal se až před Koláře, technickým dloubákem trefil ale jen břevno. Pár minut poté francouzský legionář se střeleckým pokusem opět nepochodil, i když po centru Saka pálil ve skluzu.

Kouč Arsenalu vyměnil dvacet minut před koncem hned tři hráče naráz. Aubameyang a Martinelli sice nabízející se příležitosti nevyužili, čtyři minuty před koncem však další z náhradníků Pépé stupňující se tlak Kanonýrů přece jen zužitkoval. Prohnal se kolem Zimy a skóroval.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Fotbalisté Arsenalu se radují z branky

Slavia ovšem po inkasovaném gólu vsadila na hru vabank a vrhla se do útočení. Provodova střela sice ještě v síti neskončila, Holeš tam míč ale ve třetí minutě nastavení po rohovém kopu přece jen protlačil.

Pépé totiž nechtěně prodloužil centr až k slávistickému stoperovi, ten hlavou vyrovnal a rázem tak povýšil naděje svého týmu na účast v semifinále do reálných sfér.

Úvodní utkání čtvrtfinále Evropské ligy:
Arsenal FC - Slavia Praha 1:1 (0:0)
Branky: 86. Pépé - 90.+3 Holeš. Rozhodčí: Ekberg - Culum, Hallberg (všichni Švéd.) - Munuera (video, Šp.). ŽK: Zima (Slavia). Bez diváků.
Arsenal: Leno - Bellerín, Holding, Gabriel, Cédric Soares - Partey (77. Alnaní), Xhaka - Saka (77. Pépé), Smith Rowe (88. Ceballos), Willian (73. Martinelli) - Lacazette (78. Aubameyang). Trenér: Arteta.
Slavia: Kolář - Bah, Holeš, Zima, Bořil - Hromada (46. Ševčík) - Oscar (69. Lingr), Stanciu (84. Masopust), Provod, Olayinka (85. Traoré) - Sima (69. Kuchta). Trenér: Trpišovský.
Výsledky ostatních čtvrtfinále Evropské ligy najdete ZDE.

Reklama

Související témata: