Hlavní obsah

Rusko - Finsko 3:2Rusové vyhráli v EHT i posedmé

Malmö

Hokejisté Ruska porazili v úvodním utkání Švédských her Finsko 3:2. Sborná si vypracovala klíčový náskok již v první části, kterou vyhrála 2:0, a upevnila si první místo v sérii Euro Hockey Tour. Vítězný gól dal útočník Vladimir Butuzov. Poražení Finové budou v sobotu soupeřem českého týmu, který vstoupí do třetího turnaje sezony dnes večer duelem proti domácím Švédům.

Foto: Anders Bjuro, ČTK/AP

Finský brankář Harri Säteri se zblízka seznámil s ruským útočníkem Nikolajem Kovalenkem.

Článek

Rusové ovládli úvodní dějství poměrem 7:1 na střely mezi tyčky a převahu dokázali promítnout také do skóre. V polovině 14. minuty šli do vedení, poté co parádní kombinaci zakončil stejně povedenou střelou zpoza kruhů obránce Minulin. Už o dvě a půl minuty později našel Žafjarov pohotovou nahrávkou od postranního hrazení volného Čechoviče, jenž se zblízka nemýlil a přidal druhý gól.

Seveřané se dostali zpět do hry v končící 34. minutě, kdy vybojoval puk Ojamäki, při bleskovém kontru našel Innalu, ten si chytře počkal se zakončením a překonal gólmana Samonova ranou pod horní tyčku. Jen chvilku poté hráli navíc Finové přesilovku, ale místo vyrovnání mohli děkovat brankáři Säterimu, že vychytal únik Chusnutdinova.

Foto: Anders Bjuro, ČTK/AP

Ruský útočník Nikolaj Kovalenko před finským brankářem Harrim Säterim.

V úvodu třetí třetiny ale Finové propadli na útočné modré čáře, Kovalenko posunul kotouč na rozjetého Butuzova a ten tváří v tvář Säterimu nezaváhal - přesně umístěnou ranou vrátil sborné dvoubrankový náskok. Čibrikov mohl dát na úspěch ruského výběru vedeného legendárním útočníkem Larionovem razítko, jenže Säteri byl proti.

Foto: Anders Bjuro/tt, Reuters

Ruský útočník Vasilij Podkolzin v akci.

Finové se odmítli s porážkou smířit a střelecká převaha byla následně na jejich straně. Aaltonen ale ze sóla neuspěl, a když už se finskému týmu podařilo dostat puk do branky při přesilovce v polovině 53. minuty, vychýlil ji krátce předtím z jejího postavení Samonov, což hned potvrdil také videorozhodčí. Krátkou přesilovku pět na tři Finové využít nedokázali a snížení se dočkali až při závěrečné power play 22 sekund před koncem.

Švédské hry v Malmö, součást Euro Hockey Tour:
Rusko - Finsko 3:2 (2:0, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 14. Minulin (Čechovič, Žafjarov), 17. Čechovič (Žafjarov, Zborovskij), 43. V. Butuzov (Kovalenko) - 34. Innala (Ojamäki), 60. Puustinen (R. Leino, J. Karjalainen). Rozhodčí: Nord, Sjöqvist - Malmqvist, Nyqvist (všichni Švéd.). Vyloučení: 4:1. Bez využití. Bez diváků.
Rusko: Samonov - Alexejev, Minulin, Pylenkov, Zborovskij, Kirsanov, Žuravljov, Misjul - Čechovič, Chusnutdinov, Žafjarov - V. Butuzov, Kraskovskij, Kovalenko - Kravcov, Sorkin, Šmeljov - Grošev, Bardakov, Podkolzin - Čibrikov. Trenér: Igor Larionov.
Finsko: Säteri - Saarijärvi, Sund, Kemiläinen, R. Salo, Nikkilä, Rindell, Koivisto, Vainio - Puustinen, Ruohomaa, M. Aaltonen - Ojamäki, Lundell, Innala - J. Karjalainen, R. Leino, Turunen - Nurmi, Björninen, Björkqvist - Tiivola. Trenér: Jukka Jalonen.

Reklama

Související témata: