Hlavní obsah

Opava - Ostrava 1:2Baník navzdory dlouhému oslabení vyhrál derby

MinutaMin. Tým Hráč Akce
77. De Azevedo (penalta) 0 : 1
86. Žídek 1 : 1
90. Svozil 1 : 2
Záznam online reportáže

Fotbalisté Ostravy zvítězili v 10. ligovém kole ve slezském derby v Opavě 2:1, přestože od závěru prvního poločasu hráli v deseti bez vyloučeného Jakuba Pokorného. Skóre otevřel v 78. minutě z penalty hostující Dyjan Carlos de Azevedo, v 86. minutě sice srovnal Jan Žídek, ale v úvodní minutě nastavení rozhodl Jaroslav Svozil. Žídek v 15. minutě za bezbrankového stavu neproměnil penaltu.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Brankář Opavy Vilém Fendrich.

Článek

Zápas se kvůli trvajícím opatřením proti koronaviru hrál bez diváků. Ostravští nastoupili k ligovému utkání téměř po měsíci, minulá dvě kola museli vynechat kvůli výskytu koronaviru v týmu a karanténě.

Možná i proto začal Baník pasivněji a Opavští ho během úvodních 10 minut pustili na svou polovinu jen sporadicky. Dordičovu střelu ale bez problémů chytil ostravský brankář Laštůvka a pak po centru Hrabiny hlavičkoval nad Holík.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Brankář Ostravy Jan Laštůvka.

Následně sudí Franěk po poradě s videorozhodčím nařídil penaltu poté, co Pokorný v ostrém souboji trefil Dordiče kolenem do hlavy. Exekuce pokutového kopu se v 15. minutě ujal opavský kapitán Žídek, ale s jeho slabou střelou si s přehledem poradil Laštůvka.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Zleva Daniel Tetour z Ostravy a Matěj Helešic z Opavy.

Už v nastavení první půle dostal Pokorný po útočném faulu druhou žlutou kartu a hosté šli do deseti. Po změně stran se Baník v oslabení bránil, Holíkovu střelu ale vyškrábl Laštůvka na roh.

Opavským se v přesilovce nedařilo a v 78. minutě inkasovali. Juřena ve vápně povalil střídajícího Filla, rozhodčí Franěk nechal ve hře pokračovat, ale po konzultaci u videa podruhé v utkání nařídil penaltu. Brazilec De Azevedo zachoval klid a jemným obloučkem do středy brány si poradil s Fendrichem.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Zleva Jakub Pokorný z Ostravy a Bojan Dordič z Opavy.

Domácí přidali a v 86. minutě srovnali. Po centru Hrabiny se prosadil Žídek a částečně odčinil penaltové zaváhání z první půle. Baník si ale nakonec vzal vítězství zpět. Fleišman v první minutě nastavení prudkou ranou z přímého kopu trefil břevno a bývalý opavský obránce Svozil hlavou pohotově dorazil míč do sítě.

Ostravští vyhráli třetí z posledních čtyř derby s Opavou a připsali si druhé venkovní vítězství po sobě. Naopak domácí počtvrté za sebou nebodovali a zůstávají u dna tabulky.

10. kolo první fotbalové ligy:
SFC Opava - Baník Ostrava 1:2 (0:0)
Branky: 86. Žídek - 77. De Azevedo z pen., 90.+1 Svozil. Rozhodčí: Franěk - Nádvorník, Dobrovolný - Marek (video). ŽK: Žídek, Dordič, Helešic, Juřena, Rataj - Pokorný. ČK: 45.+2 Pokorný. Bez diváků.
Opava: Fendrich - Hrabina, Didiba, Žídek - Mondek (75. Ščudla), Tiéhi, Zavadil (36. Řezníček), Holík (87. Wybraniec), Helešic (75. Harazim) - Dordič (74. Rataj), Juřena. Trenér: Skácel.
Ostrava: Laštůvka - Pokorný, Svozil, Stronati - Holzer, Jánoš, Tetour (90.+2 Buchta), Fleišman - De Azevedo (88. Tijani), Kuzmanovič (46. Fillo) - Šašinka (56. Zajíc). Trenér: Kozel.

Reklama

Související témata: