Hlavní obsah

Lille - Sparta 2:1Senzace byla blízko, turecká šavle však nakonec uťala naději Pražanů na postup

MinutaMin. Tým Hráč Akce
71. Krejčí 0 : 1
80. Yilmaz 1 : 1
84. Yilmaz 2 : 1
Záznam online reportáže

Praha

O deseti vedli a senzaci měli na dosah. Fotbalisté pražské Sparty však na ni nedosáhli. V utkání 5. kola skupiny H v Evropské lize nakonec prohráli v Lille 1:2 a přišli o naději na postup. Vedoucí gól zápasu vstřelil Ladislav Krejčí mladší, skóre pak otočil střídající Turek Yilmaz. V prvním vzájemném duelu přitom vytrestal Spartu hattrickem také Turek, Yazici...

Foto: Michel Spingler, ČTK/AP

Hráči Lille oslavbují vítězný gól proti Spartě.

Článek
Fotogalerie

Úvodní sestavy nepřinesly větší překvapení, a tak došlo na očekávaný přímý souboj lídrů střelecké tabulky Evropské ligy. Šestigólového Yaziciho na straně domácí a pětigólového Juliše v mužstvu sparťanském.

Trenér Kotal vyslal na trávník oba Ladislavy Krejčí. Starší hrál levého halvbeka, mladší nastoupil po boku Plechatého a Čelůstky ve středu obrany. Na lavičce zůstali Hanousek či Trávník.

Letenští jako by vsadili na recept z druhého poločasu domácího duelu s Celtikem. Pozorná obrana a číhání na brejky. Dopředu však dlouho nebyli vůbec nebezpeční, Pavelkova střela těsně nad břevno po individuální akci ve 24. minutě byla čestnou výjimkou.

Lille postupně zvýraznilo svou převahu a šancí na jeho straně začalo přibývat. Araújo nejprve ztroskotal na Nitovi, pak jeho branku z dobré šance přestřelil. Po Yaziciho centru srazil Plechatý míč směrem do vlastní branky, ale rumunský gólman ho stačil na poslední chvíli zachytit. Turecký kanonýr byl takřka u všeho nebezpečného, kopal i standardky a po jedné z nich v nastavení první půle trefil Andre hlavou břevno.

Jak první dějství končilo, tak druhé začalo. Nita podržel svůj tým při Davidově šanci. Stejný hráč se pak dostal i za brankářova záda, ale Krejčí mladší zabránil jistému gólu. Pražané měli i velké štěstí, když Xeka nasměroval Yaziciho střílený centr do brány, ale trefil Nitu do hlavy.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Sparťan Ondřej Čelůstka dostává v Lille červenou kartu.

Třetí žlutou katu ve skupině inkasoval Dočkal, takže kapitán bude Spartě chybět v posledním duelu s AC Milán. Letenští se jen bránili, Lille zvyšovalo svůj tlak. Pražané přežili obrovský závar ve vápně, v 64. minutě však přišla o svého nejzkušenějšího obránce Čelůstku, který v rozmezí tří minut inkasoval dvě žluté karty a byl vyloučen.

Sparta tedy i druhý vzájemný duel dohrávala jen o deseti. O to větší byl šok, který soupeři připravila. Dočkal rozehrál standardku, střídající Plavšič poslal do vápna ojedinělý centr a Krejčí mladší otevřel hlavou skóre.

Foto: Michel Spingler, ČTK/AP

Fotbalista Lille Timothy Weah slaví gól svého spoluhráče Buraka Yilmaze proti Spartě.

Kouč Galtier ovšem vytasil účinné dvojnásobné střídání. Tři minuty po něm Weah naservíroval Yilmazovi vyrovnání. A když pak oslabená obrana výjimečně propadla, turecký žolík rozhodl.

Naděje Sparty přitom ještě mohla žít až do posledního kola. V nastavení totiž Plavšič ze závěrečného tlaku poslal zdálky míč přesně do opuštěné branky, jenže španělský sudí vyrovnání neuznal kvůli Nitovu spornému faulu na svého brankářského kolegu Maignana.

Proti AC Milán tak bude Sparta hrát už jen o body a prémie.

Evropská liga - 5. kolo skupiny H:
Lille OSC - Sparta Praha 2:1 (0:0)
Branky: 80. a 84. Yilmaz - 71. Krejčí mladší. Rozhodčí: Estrada - Sobrino, Porras (všichni Šp.). ŽK: Bradarič, André, Botman - Dočkal, Krejčí starší, Čelůstka, Krejčí mladší. ČK: 64. Čelůstka. Bez diváků.
Lille: Maignan - Djaló (77. Weah), Fonte, Botman, Bradarič (85. Mandava) - Araújo (68. Ikoné), Xeka, André, Bamba - David, Yazici (77. Yilmaz). Trenér: Galtier.
Sparta: Nita - Plechatý, Čelůstka, Krejčí mladší - Vindheim, Dočkal (89. Karabec), Pavelka, Souček (81. Trávník), Krejčí starší (89. Minčev) - Juliš (81. Hanousek), Karlsson (46. Plavšič). Trenér: Kotal.
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen