Hlavní obsah

Česko - Izrael 1:0Naděje na prvenství a postup do elitní divize je pro český tým blíž

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Darida 1 : 0
Záznam online reportáže

Naděje české fotbalové reprezentace na prvenství ve skupině a postup do elitní první divize Ligy národů má po výhře nad Izraelem zase o něco reálnější kontury. Samozřejmě, i Slováci k tomu Šilhavého týmu napomohli, neboť už v nedělním odpoledni porazili v Trnavě 1:0 lídra skupiny Skotsko. Český celek na jejich výpomoc navázal tříbodovým ziskem po vítězství zajištěném kapitánem Daridou, takže na vedoucí Skoty ztrácí v tabulce už jen bod. Rozhodnou tudíž až středeční závěrečné zápasy, v nichž česká reprezentace hostí Slovensko a Izrael se utká doma se Skotskem.

České reprezentaci vystřelil důležité vítězství Vladimír Darida.Video: Sport.cz, FAČR

 
Článek
Fotogalerie

Akce jako z učebnice. Rychlá, přesně sehraná, a hlavně perfektně zakončená kapitánem Daridou. A ke všemu už po sedmi minutách, což bylo pro další vývoj střetnutí hodně důležité.

„Domácí hřiště samozřejmě pomáhá, protože se na něm lépe orientujeme. A mně se navíc na tom plzeňském hrálo vždy dobře," přiznával legionář z bundesligy Darida před zápasem a hned v úvodu potvrdil, že si při návratu do Štruncových sadů promptně vzpomněl na sezony a góly, které tady střílel.

Po rychlém výpadu Jankta a kombinaci Ondráška s Coufalem se zjevil v sice v obtížné palebné pozici, ale přesto dostal český tým do vedení.

V první půli jsme byli o něco aktivnější, ve druhé jsme měli hru líp kontrolovat, říká Alex KrálVideo: Sport.cz, FAČR

Vzhledem k průběhu první půle zaslouženého, protože sestava, v níž v porovnání se středeční přípravou v Německu zůstali jen Brabec a Matějů, představovala v úvodních pětačtyřiceti minutách o poznání jinou fotbalovou kvalitu než lipský soubor kolem kapitána Dočkala.

Hýřila aktivitou, pohybem, soupeře jasně přehrávala. I proto u jednoho gólu zůstat nemuselo, protože jen aktivní a s velkou chutí hrající Jankto se dostal do tří slibných střeleckých příležitostí, uklidňující druhý gól však nepřidal.

Izraelci tudíž dál dýchali a čekali, zda jim vyjde některý z pokusů o rychlé brejky, do nichž se pouštěl hlavně rychlý a hbitý Solomon.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dia Seba z Izraele a český obránce Jakub Brabec během utkáním Ligy národů.

Hned po změně stran se dočkali, neboť Golasa našel Zahaviho, jenže nejlepší střelec izraelské reprezentace byl nabízející se příležitostí tak překvapen, že míč trefil mizerně.

Hosty ale nástup do druhé půle povzbudil, takže viditelně ožili. Přidali na pohybu, důrazu v soubojích, zpřesnili kombinaci, dostávali se k odraženým míčům, takže logicky přebrali aktivitu. Zvlášť, když český celek vypadl z tempa, začal se stahovat k vlastní šestnáctce a myslet na udržení vedení.

Perec ale ve slibné pozici pálil nad, izraelské volání po penaltě v 60. minutě srbský rozhodčí nevyslyšel, s centry a přihrávkami hledajícími Zahaviho si česká obrana poradila.

A když deset minut před koncem zahrál Elhamed v souboji s Kopicem nesmyslně rukou, což sudí posoudil jako změření brankové příležitosti a ukázal mu červenou, museli se svěřenci rakouského kouče Ruttensteinera smířit s tím, že v deseti už na vyrovnání nedosáhnou. Zvlášť, když si dvě minuty před koncem poradil Vaclík i s nepříjemného střelou Zahaviho.

Česká reprezentace tak navzdory komplikacím a problémům, s nimiž se musela v letošním druhém ročníku Ligy národů vyrovnávat i v druhé půli duelu s Izraelem, může po těsné výhře pořád ještě pomýšlet na prvenství ve skupině. Potřebuje k tomu porazit ve středu v Plzni Slovensko, a přitom ovšem spoléhat, že Skotové nevyhrají v souběžně hraném střetnutí v Izraeli.

Liga národů - slupina B2:
ČR - Izrael 1:0 (1:0)
Branka: 7. Darida. Rozhodčí: Jovanovič - Stojkovič, Mihajlovič (všichni Srbsko). ŽK: Ondrášek. ČK: 80. Abd Elhamed.
Sestavy:
ČR: Vaclík - Coufal, Kalas, Brabec, Matějů - Souček, Král - Masopust (62. Kopic), Darida (89. Dočkal), Jankto (82. Vydra) - Ondrášek (62. Krmenčík). Trenér: Šilhavý.
Izrael: Marciano - Bitton, Tibi, Abd Elhamed - Dasa, Perec, (73. Weisman), Natcho (46. Lavi), Golasa (86. Abu Fani), Tawatha (46. Menachem) - Zahavi, Solomon. Trenér: Ruttensteiner.
Výsledky dalších nedělních utkání Ligy národů najdete ZDE.

Reklama

Související témata: