Hlavní obsah

Skotsko - Česko 1:0Odplata za Olomouc první reprezentační garnituře nevyšla, rozhodl Fraserův rychlý gól

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Fraser 1 : 0
Záznam online reportáže

Glasgow
Aktualizováno

Představa, že by česká reprezentace mohla zamířit v Lize národů v příštím ročníku do elitní první divize, dostala po čtvrtém díle skupiny B2 trhliny. V Glasgowě totiž i podruhé se Skoty prohrála, i když je v Hampden Parku přehrávala a minimálně na remízu měla. V září na Hané jim podlehla druhá reprezentační garnitura, ve středeční noci i první sled, v němž ovšem scházelo několik stabilních hráčů. Odplata za Olomouc nevyšla, Skotsko díky rychlému gólu Frasera vyhrálo 1:0 a vede tabulku s náskokem čtyř bodů, přičemž v listopadu ho čekají duely na Slovensku a v Izraeli. Český tým má stejné soupeře, ale Izraelce i Slováky přivítá doma.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Český smutek. Reprezentanti prohráli ve Skotsku.

Článek
Fotogalerie

Kompletní slávistická obrana se v reprezentačním dresu na hřišti přece jen sešla, i když před říjnovou anabází Evropou trenéři s už tolikrát omílanou variantou nepočítali. „Nejspíš ne," odpovídal kouč Šilhavý na dotazy, zda tentokrát kvarteto Coufal, Kúdela, Hovorka, Bořil vyzkouší.

Na Kypru k tomu nedošlo, v Izraeli rovněž ne, v Glasgowě k tomu byl ovšem jeho asistent Jiří Chytrý povýšený do role hlavního trenéra poté, co Šilhavého uvrhl pozitivní test do karantény, donucen. Zraněný Čelůstka musel už po dvaceti minutách střídat, takže po příchodu Hovorky tvořili defenzivní řadu výlučně hráči mistrovského celku z Edenu.

V Hampden Parku obstáli a neinkasovali. Jenže co to bylo platné, když Hovorka vyběhl na trávník až ve chvíli, kdy už český tým prohrával?

Skotský úder totiž přišel překvapivě rychle, protože český celek tomu napomohl. Na počátku byl špatný Vaclíkův odkop, který umocnila Provodova chyba v rozehrávce zužitkovaná Fraserem. Ten tváří v tvář gólmanovi nezaváhal a hned první domácí příležitost proměnil.

Úvod, který domácímu týmu vyznávajícímu i v Glasgowě defenzivní rozestavení 3-5-3 s vyztuženým obranným blokem nadmíru vyhovoval. Mohl se totiž uchýlit k taktice, která mu sedí. Zhustil prostor na své polovině a v šestnáctce před Marshallem tuplem, bránil a nekomplikoval si život.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Skot Ryan Fraser se raduje z gólu proti Česku.

Přitom ovšem Skotům stačily dvě tři přihrávky, aby vyráželi k rychlým výpadům, z nichž si mohli vedení pojistit. Hlavně útočník Newcastlu Fraser k tomu měl po půlhodině velkou příležitost. Kúdelovi utekl, ale balon poslal nad bránu.

Českému celku se dobýval přehuštěný prostor těžce, přesto na pomalejší domácí beky několikrát vyzráli. Hlavičce Vydry však scházela přesnost i razance, v druhé a vůbec největší příležitosti ukradl Coufalův centr Daridovi, volejem však bránu netrefil.

I po změně stran to byl Vydra, který opakovaně Skoty vystrašil. Tečí v závaru před Marshallem, střeleckým pokusem také.

Domácí měli s postupnými kombinačními akcemi českého celku přemíru starostí, takže se v úvodu druhého poločasu po dlouhé minuty nedostávali ani za půlící čáru, dvacet minut však přečkali. Kouč Chytrý se poté pokusil o vygradování ofenzivy nasazením Ševčíka a debutanta Poznara, ale ani tento tah přes velkou územní převahu a několik hektických situací v šestnáctce přes Marshallem k vyrovnání nevedl.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Český obránce David Hovorka (vlevo) a Skot Ryan Fraser.

Král k němu měl sice v 69. minutě blízko, ale kapitán Skotů McGinn jeho pokus zblokoval, Souček osm minut před koncem ještě blíž, ale z houštiny těl bránu přestřelil, i když pálil ze tří metrů.

Střídající McBurnie měl ovšem ke gólu také blízko, neboť jeho rána zpoza šestnáctky rezonovala o břevno, což ale domácí nakonec mrzet nemuselo. Jejich obranná zeď i v závěrečných minutách zoufalému snažení české reprezentace odolala a výhru uhájila. Ani první garnituře se tak nepovedlo Skoty porazit a oplatit jim zářijovou Olomouc.

Ligy národů - skupina B2
Skotsko - ČR 1:0 (1:0)
Branka: 6. Fraser. Rozhodčí: Zwayer - Schiffner, Achmüller (všichni Německo). ŽK: Dykes, Marschall - Bořil. Hráno bez diváků.
Skotsko: Marshall - McTominay, Gallagher, Considine - O´Donnell, Jack, McGregor, Taylor (79. Hanlon) - McGinn (79. Paterson) - Dykes (65. McBurnie), Fraser (70. McLean). Trenér: Clarke.
ČR: Vaclík - Coufal, Čelůstka (20. Hovorka), Kúdela, Bořil - Souček - Masopust (65. Poznar), Král (77. Kadeřábek), Darida, Provod (65. Ševčík) - Vydra (77. Rabušic). Trenér: Chytrý.
Výsledky dalších středečních utkání Ligy národů najdete ZDE.

Reklama