Hlavní obsah

Tampa Bay - Columbus 3:2 PPStav série 1:0Pastrňák a Mrázek čekali na vzájemnou bitvu marně!

Aktualizováno

Z pohledu českého fanouška velmi očekávaná bitva mezi Bostonem a Carolinou v play off NHL byla odložena. Vzhledem k prodloužení předešlého zápasu mezi Tampou Bay a Columbusem (3:2 v prodl.) bylo následně plánované utkání o den posunuto. Hrát se bude ve středu od 17:00 našeho času. David Kämpf vstřelil svůj premiérový gól v play off zámořské soutěže, zmírnil jím porážku Chicaga 1:4 s Vegas.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Hrdina! Brayden Point (21) z Tampy Bay se raduje po rozhodujícím gólu proti Columbusu.

Článek
Fotogalerie

Nejprve bylo oznámeno, že duel bude zahájen později kvůli dlouhému přídavku ve střetnutí mezi Tampou a Columbusem, kterým odstartoval program dne ve Scotiabank Areně.

Zlom přišel se začátkem pátého prodloužení. NHL oznámila, že se Davidové Pastrňák a Krejčí či Ondřej Kaše na jedné straně a třeba Petr Mrázek a Martin Nečas na druhé střetnou až o den později.

V NHL něco naprosto neočekávaného! S ohledem na to, že se play off během pandemie hraje pouze na dvou stadionech, se ale v podobných případech problémy daly očekávat.

Hokejisté Tampy Bay zdolali Columbus až gólem z pátého prodloužení. Čtvrtý nejdelší zápas v historii soutěže rozhodl Brayden Point v čase 150:27. Hokejový maraton se protáhl na šest hodin.

Columbus, který v loňském play off Tampu Bay překvapivě vyřadil 4:0 na zápasy, dvakrát vedl. Skóre otevřel ve třetí minutě Pierre-Luc Dubois, od jehož chráničů se odrazila do branky střela Alexandra Texiera. Podobným způsobem vyrovnal zanedlouho Point. Střelou z těžkého úhlu dostal Blue Jackets znovu do vedení na konci druhé třetiny Oliver Bjorkstrand. Lightning ale opět brzy srovnali krok, z dorážky se prosadil Yanni Gourde.

Dalších devadesát minut se hrálo bez gólu, než dramatický zápas ukončil Point střelou zpoza levého kruhu pod břevno. Šlo o nejdelší utkání od roku 2000, tehdy Keith Primeau ve 153. minutě zařídil výhru Philadelphie nad Pittsburghem. Rekordně dlouhý duel svedl Montreal Maroons s Detroitem v roce 1936, jejich souboj trval 176 a půl minuty.

I přes prohru byl největší hvězdou zápasu vyhlášen Joonas Korpisalo, který 85 zásahy stanovil nový rekord NHL.

Point rozhodl nejdelší utkání od roku 2000, tehdy Keith Primeau ve 153. minutě zařídil výhru Philadelphie nad Pittsburghem. Rekordně dlouhý duel svedli Montreal Maroons s Detroitem v roce 1936, jejich souboj trval 176 a půl minuty.

Calgary odstartovalo sérii s Dallasem výhrou 3:2. V brance vítězů dostal opět před Davidem Rittichem přednost Cam Talbot, který kryl 24 střel a stal se druhou hvězdou zápasu. Předčil ho jen spoluhráč Dillon Dubé, který vstřelil v úvodní třetině první dva góly zápasu. Stars v polovině utkání slepenými góly Denise Gurjanova a Jamieho Benna během devíti sekund vyrovnali, ale na trefu Rasmuse Anderssona ze 37. minuty už nenašli odpověď.

Trenér Dallasu Rick Bowness poukázal na to, že se projevila odlišná cesta obou týmů do 1. kola play off. Zatímco jeho svěřenci hráli ve skupině o nasazení, ve které vyhráli jedno ze tří utkání, Calgary vyřadilo v kvalifikaci Winnipeg se skóre 16:6. "Po postupu jsou velmi sebevědomí, rozehranější. Začátek jsme nezachytili, byli jsme všude o půl kroku pozadu a to nás stálo zápas," vysvětlil.

Kämpfova gólová radost přišla v 31. minutě, chvíli poté, kdy se Vegas dvěma rychlými zásahy ujalo vedení 2:0. Český útočník zúročil dobré napadání a přihrávku Brandona Saada a snížil v oslabení střelou z levého kruhu.

"Vzešlo to z dobré práce více hráčů - Määttä zablokoval střelu, Saader vyhrál osobní souboj a Kampy zakončil. Byl to důležitý gól v situaci, kdy jsme byli dole. Inkasovali jsme slepené branky, u té druhé jsme ztratili trenérskou výzvu a šli kvůli tomu do oslabení," uvedl kouč Chicaga Jeremy Colliton.

Nejvýše nasazený tým v Západní konferenci si pojistil výhru v úvodním utkání série ve třetí třetině dvěma brankami Reillyho Smithe. V dresu Vegas nenastoupil Tomáš Nosek, na opačné straně nebodoval Dominik Kubalík, který byl s pěti střelami nejaktivnějším hráčem Chicaga.

"Nejdůležitější je, abychom se jednodušeji dostávali z našeho pásma a hráli častěji v jejich třetině. Párkrát jsme je zatlačili, ale bez nějaké kvalitní střelby," nastínil Saad, co tým musí v druhém utkání zlepšit. Hráči Vegas přestříleli Chicago 34:20.

1. kolo play off NHL:
Východní konference (Toronto) - 1. zápasy:
Tampa Bay - Columbus 3:2 v prodl. (1:1, 0:1, 1:0 - 1:0)
Branky: 7. a 151. B. Point, 41. Gourde - 3. Dubois, 40. Bjorkstrand. Střely na branku: 88:63. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Korpisalo (Columbus), 2. B. Point (Tampa Bay), 3. S. Jones (Columbus).
Utkání Boston - Carolina bylo odloženo na středu.
Západní konference (Edmonton) - 1. zápasy:
Dallas - Calgary 2:3 (0:2, 2:1, 0:0)
Branky: 31. Gurjanov, 32. Jamie Benn - 11. a 19. Dubé, 37. R. Andersson. Střely na branku: 26:26. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Dubé, 2. Talbot, 3. R. Andersson (všichni Calgary).
Vegas - Chicago 4:1 (0:0, 2:1, 2:0)
Branky: 44. a 49. R. Smith, 28. Theodore, 30. Carrier - 31. Kämpf. Střely na branku: 34:20. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. R. Smith, 2. Marchessault, 3. Lehner (všichni Vegas).

Reklama