Hlavní obsah

Washington - Boston 3:2Souboj českých hvězd v NHL! Pastrňák znovu pálil, skvělý Francouz vychytal Voráčka

Praha
Aktualizováno

Víc probíhající ročník NHL nabídnout nemůže. A to ani z pohledu českého fanouška. V duelu dvou nejlepších celků se nakonec z vítězství radovali hokejisté Washingtonu, kteří si poradili s Bostonem 3:2. Za poražené se trefil nejlepší střelec David Pastrňák, Jakub Vrána si za vítěze připsal asistenci. Výborným výkonem v brance Colorada se blýskl Pavel Francouz, který měl klíčový podíl na vítězství 3:1 nad Flyers.

Foto: Geoff Burke, Reuters

David Pastrňák dává první branku utkání

Článek
Fotogalerie

Po osmi vítězstvích v řadě zažívají hokejisté Bostonu menší útlum, když padli v posledních třech duelech. Nepříjemnou sérii chtěli zlomit stylově na hřišti nejlepšího celku ročníku Washingtonu. A začali výborně. V 10. minutě poslal Bruins do vedení David Pastrňák, který na bližší tyč prostřelil Holtbyho a připsal si tak již svůj 26. gól.

Domácí však zápas otočili ve druhé třetině díky Oshiemu, který nejdříve v 25. minutě z přesilové hry vyrovnal, aby o tři minuty později zajistil Capitals vedení. Na jeho druhé trefě si připsal asistenci Jakub Vrána.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

David Pastrňák se postaral o úvodní branku utkání

Hosté se však nevzdali, v 43. minutě Kuraly vyrovnal. Z druhé branky se ale Medvědi radovali jen 109 sekund, když vedení Ovečkinově týmu vrátil Carlson. Hosté již odpovědět nedokázali a po porážce 2:3 si připsali čtvrtý neúspěch v řadě.

I tak zůstává Boston s bezpečným náskokem na druhém místě Východní konference za vedoucím Washingtonem.

VIDEO: Sestřih zápasu Washington - Boston

Francouz vychytal výhru

Velmi zajímavý souboj nabídl i duel mezi lídrem Západní konference Coloradem a Voráčkovou Philadelphií. V brance Lavin se představil český gólman Pavel Francouz a prezentoval se velmi dobrým výkonem. Z 33 střel Flyers kapituloval jen jednou a to v 55. minutě kdy ho překonal po Voráčkově asistenci Giroux.

Kanadský útočník využil parádní Voráčkovy zadovky a bekhendovou střelou pod horní tyčku nedal českému gólmanovi šanci.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

David Kaše ve velké šanci před Pavlem Francouzem neuspěl

V té době však již Laviny vedly po brance Calverta, a dvou přesných zásazích Rantanena 3:0. Colorado se tak kromě vedení ve Východní konferenci může pochlubit parádní bilancí jediné porážky z posledních osmi duelů.

Devětadvacetiletý český gólman, který byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu, tak uzavřel utkání s výbornou statistikou, která činila téměř 97procentní úspěšnost zásahů. "Byl bych šťastný, kdybych vychytal nulu. Pokud byste mi ale před utkáním řekli, že vyhrajeme 3:1, bral bych to," uvedl Francouz.

"Chtěli vyrovnat a klíčové bylo, že jsme zůstali trpěliví. Nepanikařili jsme, drželi jsme se v našem pásmu svého systému. Snažili jsme se je nepouštět do nebezpečných pozic a hodně střel jsme také zblokovali. Druhý gól (v 37. minutě) byl velmi důležitý a po třetím (v 43. minutě) jsme si už byli jistí, že vyhrajeme," pokračoval Francouz.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

David Kaše ve velké šanci před Pavlem Francouzem neuspěl

Francouz je v klubu brankářskou dvojkou, po zranění Philippa Grubauera ale chytal druhý zápas za sebou. "Už jsem během kariéry zažil období, že jsem nechytal. Naučil jsem se, jak se s tím vypořádat, a to mi pomáhá. Ať hraju nebo nehraju, snažím se být připravený na každý zápas. Jsem šťastný, že můžu chytat za takovým týmem. Užívám si to," řekl.

Francouz je v lize sedmý v úspěšnosti zásahů (92,7 procenta) a v posledních sedmi zápasech, kdy chytal od začátku, ztratilo Colorado jen jeden bod. Kapitán týmu Gabriel Landeskog už před pár dny pronesl, že si týmy v lize neuvědomují, jak dobrý Francouz je. Pochvalu mu teď vysekl i další člen elitního útoku Rantanen. "Vůbec nevypadá na to, že chytá prvním rokem. V každém zápase je jak dynamit," podotkl.

Colorado se výhrou nad Philadelphií propracovalo do čela Západní konference. "Abyste podávali konzistentní výkony a vyhrávali, potřebujete nadprůměrné gólmany. Francouz po celou sezonu chytal opravdu dobře, i když nastupoval sporadicky z pozice dvojky," vyzdvihl výkony českého gólmana i trenér Colorada Jared Bednar.

Kaše: Před zápasem jsem byl nervózní

Kaše strávil na ledě necelých osm minut a Francouze prověřil dvěma střelami. "Před zápasem jsem byl trochu nervózní. Hodně jsem mluvil s Jakem (Voráčkem) a radil mi, ať si zápas užiju a ať hraju jednoduše. A to jsem udělal. Je úžasné, že jsem tady, a budu tvrdě pracovat na tom, abych se tu udržel," uvedl Kaše, mladší bratr Ondřeje, který hraje za Anaheim.

Kaše nastupoval na křídle čtvrté formace a chválil ho i Voráček. "Je chytrý, dobře bruslí a dohrává souboje. Odehrál velmi dobrý zápas," řekl. "Je velmi rychlý, do hry vnáší hodně energie. Je lehké s ním hrát, protože je velmi pracovitý," vyzdvihl dvaadvacetiletého Čecha rovněž Morgan Frost, který ho zná ze společného působení na farmě.

VIDEO: Sestřih zápasu Colorado - Philadelphia

Montreal udolal Ottawu

V posledním dnešním duelu si hokejisté Montrealu poradili s Ottawou 3:2 a počítají tak třetí výhru v řadě. Domácí vedli po brankách Cousinse a Tatara už 2:0, hosté však stihli v závěrečné části díky Tkachukovi a Brownovi vyrovnat. V prodloužení zajistil bod navíc pro domácí Chiarot.

VIDEO: Sestřih zápasu Montreal - Ottawa

Výsledky NHL:
Washington - Boston 3:2 (0:1, 2:0, 1:1)
Branky: 25. a 29. Oshie (na druhou Vrána), 45. Carlson - 10. Pastrňák, 43. Kuraly. Střely na branku: 25:32. Diváci: 18.573. Hvězdy zápasu: 1. Oshie, 2. Carlson, 3. Holtby (všichni Washington).
Montreal - Ottawa 3:2 v prodl. (1:0, 0:0, 1:2 - 1:0)
Branky: 14. Cousins, 41. Tatar, 62. Chiarot - 45. B. Tkachuk, 54. C. Brown. Střely na branku: 29:37. Diváci: 21.055. Hvězdy zápasu: 1. Primeau, 2. Chiarot (oba Montreal), 3. B. Tkachuk (Ottawa).
Colorado - Philadelphia 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Branky: 37. a 43. Rantanen, 6. Calvert - 55. Giroux (Voráček). Střely na branku: 27:33. Pavel Francouz odchytal za Colorado celý zápas, inkasoval jeden gól z 33 střel a úspěšnost zásahů měl 96,97 procent. Diváci: 17.905. Hvězdy zápasu: 1. Rantanen, 2. Francouz, 3. MacKinnon (všichni Colorado).

Reklama