Hlavní obsah

TEST: Ledvinka CompresSport Freebelt – opasek plný svobody

René KujanSport.cz

Možná se stejně jako já někdy rozčilujete, když zjistíte, že na vašem běžeckém oblečení zrovna není žádná zatracená kapsička, kam by šly umístit klíče, telefon, případně kapesník. Kam to mám jako dát? ptám se naštvaně na dálku výrobce oděvů a dumám nerudovsky kam s tím. Batůžek je nesmysl, ten je zbytečně velký, ledvinka je sice fajn, ale na zádech moc hopsá... Teď jsem konečně našel řešení: Freebelt, elastický opasek s kapsami.

Foto: compressport.com

CompresSport Freebelt - opasek, nebo ledvinka?

Článek
Fotogalerie

Marně přemýšlím, zda by se Freebeltu mělo říkat opasek, nebo ledvinka, nebo nějak úplně jinak. Je to vlastně takový hybrid, kříženec toho nejvýhodnějšího. Švýcarský CompresSport je znám hlavně skrzevá své kompresní sportovní doplňky a i tady bude hrát pružnost a odolnost použitých materiálů hlavní roli. Vše je samozřejmě v tradiční značkové červeni, případně černi.

Freebelt tvoří široký (v povoleném stavu asi 11cm) pás, který je po celém obvodu zdvojený. V dolní části oba pruhy látky pevně spojuje prošitý rantl, na horním konci jsou však oba orantlované pruhy volné a propojené jen tu a tam krátkým stehem. Vzniká tak vlastně trojice kapes, jedna na zádech a dvě táhnoucí se z boků až na břicho. A jelikož se jedná o látku velice pružnou a zároveň robustní, můžete kapsy doslova nacpat energetickými tyčinkami, měkkými lahvemi (soft flasks), peněženkou, klíči, mobilem či nějakými těmi náhradními svršky. Ať jsou úplně prázdné, nebo doslova nacpané k prasknutí, kapsy svůj objem vždycky pružně přizpůsobí a zároveň pevně přitisknou k tělu, takže eliminují nepříjemné skákání a pohupování přepravovaných předmětů.

Použitá látka je značně robustní a pás tak lze používat v zimě i v létě na běh, ale i trail running, skialpové túry, na horské kolo nebo i jako vhodného nenápadného strážce největších cenností při cestování.

PLUSY
velmi pohodlné uskladnění všeho potřebného
nulové poskakování a překážení věcí uvnitř
jednoduchost, praktičnost, vysoká odolnost
v zadní části dvě odrazky
MÍNUSY
pot pronikne k věcem uvnitř
HMOTNOST
52 gramů
CENA
950 korun

Nebyl by to však výrobce ze země nejpreciznějších hodinových strojků, kdyby nedoplnil i nějaký ten důležitý detail. Kromě světlého loga vpředu a nápisu vzadu jsou tím asi nejdůležitějším prvkem dvě textilní pásové odrazky umístěné po stranách zadní části. Pokud dodržíte praní na 30 °C, není třeba se o jejich životnost obávat.

Freebelt jsem testoval například v drsných podmínkách Lužických hor na jedné z etap Přes 10 lužických sedmistovek. Při jiných příležitostech jsem do pásu nacpal i mohutnější svazek klíčů s poměrně ostrými hranami a čekal, co se stane. Nic, kompresní látka odolala bez ztráty kytičky. Jediné, co bych snad mohl navrhnout vylepšit, je otázka přepravování peněženky. Hlavně na delších tratích jsem se už zpotil natolik, že jsem po doběhu vytahoval z kapes věci poněkud mokré. U klíčů ani odolného telefonu to nevadí, ale s navlhlými pětistovkami se už tak pěkně někde na baru nemává... Možná by stálo za to jednu z přihrádek vybavit ze strany od těla nějakým voděodolným materiálem, aby peněženka zůstala v suchu. Je mi ale jasné, že voděodolnou úpravou by zase utrpěla celková prodyšnost pásu, která rozhodně také není k zahození. Provizorně jsem to vyřešil igelitovým pytlíkem na mačkací uzávěr. Neváží skoro nic a peněženka zůstane suchá.

Reklama