Hlavní obsah

Na botu stvořenou pro rekordy dosáhnou jen vyvolení

René KujanSport.cz

Když lidstvo hned na počátku 20. století zjistilo, že se vražedná a obávaná vzdálenost jednoho maratónu dá uběhnout pod tři hodiny, téměř okamžitě se zrodila další meta. I když zatím jen v myslích fantastů a bláznů. Tajemný sen hovořil o překonání hranice 2:00:00 hodin. Dlouhé desítky let se lidstvo této mety přibližovalo. Tu mílovými kroky, tu po vteřinkách. Brzy začalo být jasné, že tento cíl je reálný. Jen si nikdo netroufá moc odhadnout kdy. Jeden projekt zaměřený právě tímto směrem chce svého dosáhnout během následujících dní. A zdá se, že hlavní roli – kromě trénovaného člověka – bude hrát speciální obuv. Jak bude vypadat?

Foto: nike.com

Přinese surrealistická bota tolik očekávané prolomení rekordu?

Článek
Fotogalerie

Když spatřil světlo světa projekt Breaking2 (Prolomení dvou [hodin]), karty, zdá se, už byly rozdány. Americký výrobce sportovního vybavení Nike odtajnil informace, že jeho výzkumné laboratoře poslední zhruba čtyři roky intenzivně pracují na vývoji běžecké výstroje a výzbroje pro jeden z posledních velkých rekordů novodobé atletiky.

Ihned s projektem se objevily také spekulace, že běžci absolvují maratón v obuvi s integrovanými pružinami a podobné verneovské báchorky. Určitě by to tímto způsobem šlo udělat, ale těžko by takový rekord byl oficiálně uznatelným. „Trať bude certifikovaná ze strany mezinárodní asociace a také ostatní podmínky chceme splnit tak, aby byl rekord oficiální," uvádí věci na pravou míru Brett Kirby, hlavní fyziolog a jeden z vedoucích členů výzkumného týmu.

Hlavní zbraní mají být boty. Konkrétně VaporFly Elite stavěná každému z projektových běžců přesně na míru. Její vývoj stále není ukončen a se zaváděním do prodeje se vůbec nepočítá. Bota pouze pro vyvolené. Na první pohled vypadá jako něco, co namaloval Salvador Dalí, poté co si smočil knírek v něčem krajně nelegálním. Elitní obuv vypadá úplně jinak, než byste čekali. Je velká, její tvar značně nepředstavitelný, a přesto splňuje základní tři požadavky na botu šampionů: Je lehoučká, vyniká excelentní návratností energie, ale hlavně je aerodynamická.

Firma nejprve ztratila určitý čas ve slepé uličce, když původně pracovala na jakési závodní tretře pro maratónské distance. Běžci ale brzy přišli na to, že nízká bota s minimalistickou podrážkou není zrovna to, v čem by chtěli trávit dvě hodiny velmi rychlého běhu po asfaltu. Až tehdy došlo k vystřízlivění a hledání ideální vysoké boty. Silná mezipodešev je schopna navracet více energie získané z každého dopadu, na druhou stranu může přinášet značné komplikace při řešení otázek hmotnosti. Byl vyvinut zcela nový typ EVA (etylen-vinyl-acetátový kopolymer). O třetinu lehčí, s návratností energie o 13 % vyšší). Celková hmotnost jedné boty tak klesá pod 200 gramů. Stále není nejlehčí na světě, ale určitě je nejaerodynamičtější. Vznikla totiž v aerodynamickém tunelu a za patou běžce z ní vybíhá jakási ostruha s ostrou hranou. Tření vzduchu je sníženo na možné minimum.

Další odtajněnou zbraní je tuhý plát z uhlíkových vláken proložený mezipodešví. Jeho tvar vzdáleně připomíná lžíci. Od paty ke střední části nohy vede v podstatě rovná destička, pod první třetinou nohy se ale začíná razantně ohýbat. Do mezipodešve je plát vložen s velkým sklonem směrem ke špičce. Podle laboratorních výzkumů má plát maximalizovat odrazové síly nohy běžce a dbát o ideální úhel odrazu. „Je to, jako byste po celou dobu běželi z kopce," říká Bret Schoolmeester globální ředitel sekce běžecké obuvi u amerického výrobce. „Obuv svou podstatou neporušuje žádná pravidla IAAF. Po celou dobu výzkumu jsme s asociací úzce spolupracovali," dodává Schoolmeester, aby vyvrátil poslední pochyby.

Elitní verze obuvi sice nebude v prodeji, její „jednodušší" verze ale budou reprezentovat tři jiné typy bot, jež by měly být k mání ještě během tohoto léta.

Reklama

Související témata: