Hlavní obsah

Čínská tenistka Pcheng Šuaj obvinila bývalého vicepremiéra, že ji přiměl k sexu. Pak s ním udržovala vztah

Peking

Čínská profesionální tenistka a bývalá světová jednička ve čtyřhře Pcheng Šuaj veřejně obvinila někdejšího čínského vicepremiéra Čang Kao-lia, že ji před několika lety přinutil k sexu. Příspěvek sportovní hvězdy, který se objevil na čínské sociální síti Weibo, byl později smazán. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Pcheng Šuaj kdysi hrála i po boku Češky Andrey Hlaváčkové, s níž si připsala tři turnajová vítězství.

Foto: Edgar Su, Reuters

Pcheng Šuaj na snímku z Australian Open 2019.

Článek

Podle screenshotu z ověřeného účtu tenistky, zhotoveného v úterý pozdě večer, Pcheng uvedla, že ji někdejší vysoký politik přiměl k sexu a později spolu udržovali příležitostný vztah. Pcheng v příspěvku napsala, že obvinění nemůže podložit žádnými důkazy, a na žádost o komentář nereagovala.

Reakci agentura Reuters nezískala ani od někdejšího vicepremiéra a člena stálého výboru politbyra čínské komunistické strany Čanga. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin na dnešní tiskové konferenci prohlásil, že o této záležitosti nemá žádné informace.

Příspěvek sportovkyně byl ze sociální sítě Weibo, která je čínskou obdobou Twitteru, asi půl hodiny po zveřejnění odstraněn. Snímky obrazovky byly ale dál sdíleny v soukromých skupinách v komunikačních aplikacích WeChat a iMessage.

Čínský internet podléhá tvrdé cenzuře a soukromé životy nejvyšších představitelů jsou zvlášť citlivým tématem. Vyhledávání jména Pcheng na síti Weibo dnes nepřineslo žádné výsledky a diskuze na toto téma byly blokovány.

Pětasedmdesátiletý Čang Kao-li působil jako vicepremiér v letech 2013 až 2018. Členem mocného stálého výboru politbyra komunistické strany byl mezi roky 2012 až 2017.

Nyní pětatřicetiletá Pcheng Šuaj vyhrála ve čtyřhře v roce 2013 Wimbledon a v roce 2014 French Open. V roce 2014 se ve čtyřhře stala světovou jedničkou, přičemž nejvyšší příčky na žebříčku dosáhla jako první čínská tenistka, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata: