Článek
Podobně jako ostatní hráči i Djokovič si musel svou slávu vybojovat a stálo ho to hodně úsilí. Teď odhalil první detaily o své stravě a životosprávě. Zlom v kariéře srbského hráče nastal v roce 2010, kdy přešel na bezlepkovou dietu.
„Předtím jsem se často potýkal s alergií, ale ta ustala. Zmizelo i mé astma, obavy a pochybnosti nahradila jistota. Už skoro tři roky jsem nebyl nachlazený, neměl jsem žádnou chřipku," tvrdí Djokovič. Kromě toho ale sedminásobný grandslamový šampión prozradil i další postupy, které z něj na kurtu dělají „neobvyklého" chlapíka.
Chcete být úspěšní jako Djokovič? Pak začněte pít teplou vodu, koktejly z hrachového koncentrátu, vyhněte se mléčným výrobkům, rozhodně nepožívejte alkohol a omezte také přísun cukru. Svůj jídelníček doplňte o hodně avokáda, másla z kešu ořechů, spěte sedm až osm hodin denně, meditujte a cvičte jógu nebo tai-či. „Studená voda odvádí krev z míst, kde ji potřebuji - ze svalů," vysvětluje světová jednička.
Djokovič zároveň v knize přiznává, že „má rád trochu barvy ve své moči". Obecně oblíbenou čokoládu si prý rok a půl nedal, tabulku snědl až po úspěšném finále Australian Open v roce 2012, kde po téměř šesti hodinách zdolal svého soka Rafaela Nadala.
Spoléhá na tajemný med i východní kulturu
Hlavním tajemstvím Srbova úspěchu je však manukový med, který pochází z Nového Zélandu. „Když vstanu ráno z postele, tak si hned dám sklenku vody, která má pokojovou teplotu. Potom, a to možná všechny překvapí, sním dvě lžičky manukového medu," píše Djokovič ve své knize. Med má údajně antibakteriální vlastnosti a většinou se používá na hojení infikovaných ran. „Někdy ho jím i během zápasů," uvedl.
Šestadvacetiletý Djokovič se sám považuje za jakéhosi novodobého „poutníka". Díky častému cestování údajně „otevřel svou mysl" jiným kulturám, zejména těm z východu. Speciálním přístrojem si měří hladinu stresu a o všem si vede deník, studuje filosofii.
Radikální změna životosprávy Srbovi přinesla obrovské úspěchy. Vyhrál sedm grandslamů, má bronz z olympiády v Pekingu, nad hlavu zvedl také prestižní salátovou mísu a právem je považován za jednoho z nejúspěšnějších hráčů všech dob. Tenisem už si vydělal přes 51 miliónů dolarů (zhruba miliardu korun).