Hlavní obsah

Kulhavý v dešti nedosáhl na evropský hattrick, Huříková čtvrtá

Aktualizováno

Bikerovi Jaroslavu Kulhavému se nepodařilo vyhrát potřetí za sebou mistrovství Evropy, což mohl dokázat jako první v historii. Závod v lijáku v Moskvě dokončil na pátém místě. Nejlepšího jezdce v cross country uplynulé sezóny předčila reprezentační kolegyně Tereza Huříková, která dojela čtvrtá. Od bronzu ji dělila minuta a 20 sekund.

Foto: Michal Červený/mtbs.cz

Jaroslav Kulhavý při závodě Světového poháru v Novém Městě na Moravě.

Článek

Ačkoli bikerkám znepříjemňoval závod na 22,5 km vytrvalý déšť, Huříkové přinesl štěstí. "Tušila jsem, že jedu dobře. Modlila jsem se, aby nepřestalo pršet, to by byl konec. Jela jsem si pořád svoje tempo a využívala korýtek s tekoucí vodou. Tam to neklouzalo a já mohla všechno jezdit," řekla juniorská mistryně světa z roku 2005.

Z úspěšné obhajoby titulu se radovala norská favoritka Gunn Rita Dahleová-Flesjaaová. Mezi muži vystřídal Kulhavého na evropském trůnu Němec Moritz Milatz, jenž v cílovém spurtu těsně porazil do té doby překvapivě vedoucího Španěla Sergia Mantecona. Před Kulhavým, mistrem světa a vítězem Světového poháru, dojeli také Švýcar Ralph Näf a Francouz Julien Absalon.

Zlomil jsem se psychicky, přiznal Kulhavý

"První dvě kola ještě šly, ale pak se to skoro celé běhalo a zlomil jsem se psychicky. Nechtělo se mi závodit, hodně jsem se tam plácal," přiznal Kulhavý, který měl stejně jako ostatní velké problémy s technikou. "Neřadilo mi to, ale to snad úplně každému. Tak jsem spadnul na hlavu a rozbilo se mi upínání vzadu na přilbě. Možná jsem to měl zabalit, ušetřil bych materiál, dneska mě to fakt nebavilo," dodal.

Huříková loni na ME na Slovensku ztratila na velezkušenou Dahleovou přes sedm minut a byla dvacátá, dnes její ztráta na olympijskou vítězku z Atén 2004 a majitelku šesti zlatých z MS činila jen dvě a půl minuty. Evropskou šampiónkou se Dahleová stala už posedmé.

Rychlejší než česká cyklistka byly ještě stříbrná Švýcarka Esther Süssová a jiná olympijská vítězka, čtyřicetiletá Němka Sabine Spitzová. "Do poslední chvíle jsem ani nevěděla, že jsem čtvrtá. Nechtěla jsem po nikom, aby mi hlásil, jak na tom jsem, abych se nestresovala," uvedla Huříková.

Pád postihl i Škarnitzla

Zatímco jí moskevské počasí sedlo, třem českým mužům vůbec. Janu Škarnitzlovi se po pádu začala protáčet řidítka. "Ještě za deště to šlo, ale pak to bylo peklo. Na tomhle já to neumím, skoro polovina okruhu se chodila. Dělal jsem na tom strašně chyb, padal jsem," řekl poté, co "doběhl" dvanáctý. Jiřího Nováka zbrzdil po nadějném začátku defekt, s nímž absolvoval skoro polovinu kola.

Česká výprava odjela z Moskvy s jednou medailí, zlato vybojoval v sobotu Ondřej Cink v kategorii do 23 let.

ME v cross country horských kol v Moskvě:
Muži elite:
1. Milatz (Něm.) 1:53:43, 2. Mantecon (Šp.) -1, 3. Näf (Švýc.) -21, 4. Absalon (Fr.) -2:56, 5. Kulhavý (ČR) -4:11, 6. Van Houts (Niz.) -5:03, ...12. Škarnitzl -9:12, 30. Novák (oba ČR) -1 kolo.
Ženy elite:
1. Dahleová-Flesjaaová (Nor.) 1:37:26, 2. Süssová (Švýc.) -1:11, 3. Spitzová (Něm.) -1:12, 4. Huříková (ČR) -2:32, 5. Leumannová (Švýc.) -4:24, 6. Dawidowiczová (Pol.) -4:30.

Reklama