Hlavní obsah

Kvalifikace v Andoře se bude hrát v divizních podmínkách

PRAHA

Zasněžené štíty hor, čistý vzduch a přátelští fanoušci. To jsou zřejmě jediné skutečnosti, které mohou ocenit soupeři andorských fotbalistů při zápasech v malém knížectví uprostřed Pyrenejí. Jinak se hosté musí připravit na prostředí, které je na hony vzdálené byť jen tréninkovým podmínkám, na něž jsou zvyklí z domova.

Foto: www.petr-cech.cz

Čeští reprezentanti by se měli jako papírový favorit radovat z vítězství i po zápase v Andoře - ilustrační foto.

Článek

Městský stadion v Andoře vůbec nebudí dojem, že se na něm může hrát o účast na největší fotbalové slavnosti světa. Srovnání s českými podmínkami je těžké; přirovnat by se dalo úrovni českých oblastních přeborů, maximálně divize. S trochou fantazie je podobný tréninkovému stadionu Přátelství na pražském Strahově.

Jak dopadne zápas v Andoře?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Kapacita andorského stánku je 1200 diváků, ale na zdejší poměry prý v pohodě stačí. Vyprodáno nebude ani ve středu, i když se zde představí řada fotbalistů zvučných jmen. "V Andoře je fotbal až třetím nejpopulárnějším sportem. Lidé dávají přednost spíše ragby a lyžování," řekla novinářům tisková mluvčí národního fotbalového svazu Lucy Turnerová.

Obliba lyžování je vzhledem k četným sjezdovkám v okolí, na kterých leží ještě teď přes metr sněhu, vcelku pochopitelná. Ale proč ragby? Vysvětlení není složité: do zemi ragby zaslíbené Francie je to jen pár kilometrů a tvrdý sport je Andořanům bližší. Asi i proto je nedaleké ragbyové hřiště útulnější než fotbalový areál, ležící v nadmořské výšce 1029 metrů.

Hrací plocha příliš nepřipomíná trávník

Označení areál ale hodně pokulhává - jedna tribuna na podélné straně, další výrazně menší za brankou, vyšlapaný trávník plný kaluží a naprosto nevyhovující vnitřní prostory.

Úterní tisková konference s trenérem Karlem Brücknerem se měla uskutečnit v komůrce minimálních rozměrů, ale nakonec se přestěhovala do zdejší posilovny. Zkušenému kouči se tak asi poprvé stalo, že na dotazy novinářů odpovídal mezi posilovacími stroji.

Také hrací plocha příliš nepřipomíná trávník, na kterém by se mělo bojovat o kvalifikační body. "Ještě před pár dny tady ležel sníh," uvedla Turnerová. Ale možná, že fotbalisté nakonec budou spokojenější, než očekávali. Odpoledne totiž propršelo a trávník bude mokrý a také rychlý, což mají čeští hráči rádi.

Reklama

Související témata: