Hlavní obsah

Hráči Chemcomexu Praha ziskem double potvrdili svoji nadvládu v českém sálovém fotbalu

Týden po korunovaci mistra republiky v sálovém fotbalu v Luhačovicích se v sobotu 15. března konalo ve východočeské Skutči národní finále Českého poháru. Závěrečný turnaj pořádal ligový tým FC Družba Vysoké Mýto ve spolupráci se společností Městská sportoviště Skuteč. Favority celého klání bylo třeba hledat mezi ligovými celky, které mohly zaskočit týmy z Českých Budějovic, Moravské Třebové nebo Děčína, které si vedly poměrně úspěšně v krajských soutěžích.

Foto: Adéla Zehrerová

Futsalisté Chemcomexu Praha zopakovali loňské double

Článek

Předpovědi o očekávaném finále mezi Chemcomexem a brněnskou Gioiou dostaly vážnou trhlinu už po prvním zápase v turnaji, kdy Družba dokázala vybojovat vítězství nad brněnským favoritem. V dalších zápasech se ve skupině A hrály vyrovnané boje. Výjimkou byl pouze zápas mezi Brnem a Děčínem, které skončilo jasným vítězstvím Brňanů. O postupujících rozhodoval až poslední zápas mezi Družbou a týmem z jihu Čech FC Tex Color České Budějovice. Po prvním poločase dokázal Tex Color těžit z chyb Družby a po poločasovém vedení 2:0 byli Jihočeši jednou nohou v semifinále. Ve druhé půli ale přišel velký nápor Družby. Po brankách Lebedy a Vally se podařilo Družbě zaslouženě vyrovnat a zajistit si tak postup do semifinálového klání.

Ve skupině B probíhalo vše podle papírových předpokladů. Sympatické výkony podal druhý zástupce pardubického kraje, tým Šakalí hněv Moravská Třebová, který dokázal potrápit prvoligovou Jilemnici. Z palubovky doslova smetl zástupce plzeňského kraje FC Nikomu Plzeň a na závěr si užil zápas proti pražskému Chemcomexu. O pořadí na prvních dvou místech ve skupině nakonec rozhodl vzájemný zápas mezi favority skupiny Chemcomexem Praha a Jilemnicí. Utkání ve svůj prospěch rozhodli Pražané až v penaltovém rozstřelu a postoupili tak z první pozice.

Semifinálová utkání FC Družba Vysoké Mýto – SK Sico Jilemnice 1:2 po prodloužení V semifinále nastoupila Družba proti favoritovi z Jilemnice a stejně jako v zápase s Brnem chtěla Jilemnici oplatit ligové porážky. Hrál se vyrovnaný zápas plný tvrdých osobních soubojů. Zatímco v prvním poločase se ani na jedné straně žádná větší příležitost nevyskytla, tak druhá půle už nabídla zajímavější podívanou, když hned na jejím začátku orazítkovala Jilemnice břevno soupeřovy branky. Do několika slibných příležitostí se na straně Družby dostal Tomáš Hermann, kterému ale chyběl v zakončení větší klid. Klíčovou postavu Jilemnice Pavla Krause perfektně pokryl Michael Lebeda. Po základní hrací době skončil zápas bezbrankovou remízou, a tak následovalo prodloužení. Oba týmy měly na kontě pět chyb a každý další faul znamenal výhodu devítimetrového kopu. Kdo očekával klidný průběh prodloužení, spletl se. Hrálo se aktivně a brankáři museli vytáhnout skvělé zákroky. Jilemnický Puš se vyznamenal zejména při střele Vally, kterou konečky prstů vytlačil mimo tyče, a první část prodloužení skončila bez branek. Hned v první minutě druhé části nastaveného času dokázal po samostatném úniku skórovat Vašek, jemuž se se štěstím podařilo protlačit míč za záda Hanuse – 0:1. V dalších minutách vzal na sebe zodpovědnost Lebeda. Ve 48. minutě dokázal vybojovat výhodu „devítky" a sám ji také využil – 1:1. Když už se všichni pomalu chystali na penalty, tak dostala i Jilemnice možnost stejné situace. Vašek nezaváhal a nechytatelnou střelou rozhodl o výsledku zápasu. Chemcomex – Gioia Brno 6:3 Druhé semifinále nabídlo pikantní souboj mezi Chemcomexem Praha a Gioiou Brno. Brňané měli raketový vstup do zápasu a po třech minutách vedli už 2:0. Postupem času začal otěže zápasu přebírat Chemcomex a na hráčích z jižní Moravy se už začínala projevovat únava z celého turnaje. Ještě do konce poločasu stihli Pražané srovnat a ve druhém pak jednoznačně ovládli zápas. Utkání o 3. místo Družba V. Mýto – Gioia Brno 4:2 na penalty O pořadí na třetím a čtvrtém místě rozhodovaly pouze pokutové kopy, v nichž byla nakonec šťastnější Družba. Finále Chemcomex Praha – SK SICO Jilemnice 5:0 O osudu zápasu rozhodly hned první minuty, kdy Chemcomex vstřelil dvě branky. Jilemničtí se zejména v prvním poločase snažili zápas ještě zdramatizovat, ale hráči mistra žádné drama nedopustili a ve druhé půli přidali další branky. „Odehráli jsme turnaj v šesti lidech a ve finále už nám trochu odešly síly po třech hodinách zápasů. Těžko jsme mohli konkurovat plné sestavě Chemcomexu, který vyhrál zaslouženě," dodal k finále za Jilemnici Milan Szabo.

„Chtěl bych poděkovat všem divákům, kteří se na finálový turnaj přišli podívat, všem zaměstnancům společnosti Městská sportoviště Skuteč, kteří nám pomohli se všemi přípravami na pořadatelství Národního finále. Velký dík zaslouží všechny týmy, rozhodčí i delegáti, kteří se finálového turnaje zúčastnili. Na celé úspěšné organizaci má velký podíl Milan Jedlička. Milan se k nám přidal těsně před začátkem sezóny a jeho pomoc a rady v průběhu celé sezóny nám velice pomohly," uvedl prezident Vysokého Mýta Viktor Handl, který nezapomněl ani na hráče.

„Poděkovat musím všem našim hráčům za předvedené výkony. Po posledním ligovém turnaji jsme si všichni dali od sálovky na chvíli klid a myslím, že nám to pomohlo. I přesto, že se nám v lize výsledkově příliš nedařilo, povedlo se vytvořit skvělou partu a třetí místo je odměnou pro celý tým," zhodnotil úspěch týmu v závěru Viktor Handl.

Reklama