Hlavní obsah

Slavia se představí poprvé v Sazka Aréně

Český hokejový pohár dnes pokračuje soubojem v Sazka Aréně, kde domácí Slavia přivítá České Budějovice. Pražané v prvním zápas podlehli Znojmu a dnes tak mají co napravovat.

Článek

Slavia prošla během přestávky nezvyklou přestavbou; tým z Edenu změnil svoji koncepci a místo drahých posil hledal nové hvězdy mezi mladými a to převážně ve vlastní líhni.Mužstvo opustilo hned několik zkušených hráčů; do švédského Färjestadu odešel obránce Dominik Graňák, nejistý je osud Petra Kadlece, jehož přestup do Omsku nebyl dotažen do konce, pryč je už další obránce Lotyš Maris Jass. I útok doznal několik odchodů; největším oslabením bude pravděpodobně odchod Vladimíra Sobotky, který odešel do Bostonu Bruins. Ve Slavii rovněž skončili Radek Dlouhý, Lukáš Hronek a Lukáš Havel.

Posilami do obrany se naopak stali Roman Němeček ze Znojma a Karol Svoboda, jenž podával loni velmi dobré výkony ve slovenské Skalici, kde se stal vůbec nejproduktivnějším obráncem. Útok posílil pouze Tomáš Micka z Ústí nad Labem. Hodně práce tak budou mít jistě i nadějní mladíci. Už loni se velmi dobře prezentovali Roman Červenka s Jiřím Doležalem. Letos šanci rozhodně dostanou Vladimír Růžička mladší, Lukáš Endál, Jakub Sklenář, Jiří Jebavý a Jakub Šulc. Dvojkou v brance bude mladý Fin Vitali Taskinen, jenž bude krýt záda Adamu Svobodovi.

Nově sestavený výběr v úvodním zápase Tipsport Cupu nestačil na Znojmu, kterému podlehl v poměru 2:5. „Myslím, že zápas byl velice dobrý, na to, že to bylo naše první utkání. Hrálo se vyrovnaně, my jsme nedali góly, soupeř proměnil všechny šance co měl. Hrálo se v rychlém tempu, divákovi se musel zápas určitě líbit,“ řekl slávistický kouč Růžička.

Podobný výkon chtějí Slávisté jistě podat i dnes proti Českým Budějovicím. Ty vstupují do Českého hokejového poháru až dnes. Přesto už mají za sebou jeden zápas; na druhé ledové ploše Budvar arény porazili ve čtvrtek jihlavskou Duklu 4:2. „Je dobře, že ten zápas měl náboj, hráči to jen tak neodbruslili,“ chválil své svěřence asistent trenéra Milan Černý.

Do utkání už zasáhla většina nových posil; po osmi letech v zahraničí se do Extraligy vrací Vladimír Sičák, posilou do obrany bude jistě Filip Novák, jenž hrával za Ottawu nebo Columbus. Z Třince se přesunul na jih Čech bijec Tomáš Frolo, z nižší americké soutěže přišel útočník David Kuchejda. Několik hráčů však českobudějovickou kabinu i opustilo; odešli beci Zdeněk Kutlák a Marek Posmyk, další odchody nejsou výrazné - jedná se spíše o mladší méně známé hráče.

Favoritem utkání jsou podle expertů bwin domácí, jejichž vítězství ocenili kursem 1.90. Vsadit si ale můžete na remízu 4.50 nebo rovnou na vítězství Budějovic - kurs je 2.75.